Στροφή 180 μοιρών από Ερντογάν: Απαιτείται «σφιχτή νομισματική πολιτική»

20:18 6/9/2023 - Πηγή: Reporter

Αλλαγή στάσης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την προσέγγισή του στη νομισματική πολιτική της χώρας, λέγοντας σήμερα (6/9) ότι απαιτείται «σφιχτή νομισματική πολιτική» για την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

«Θα ρίξουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό με τη στήριξη της νομισματικής σύσφιξης», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε αιώνιος αντίπαλος του υψηλού κόστους δανεισμού και ωθούσε τους διοικητές των

κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό με χαμηλότερα επιτόκια. Τη στιγμή μάλιστα που η συμβατική οικονομία λέει ότι τα υψηλά επιτόκια συμβάλλουν στη μείωση των τιμών μειώνοντας τη ζήτηση και αυξάνοντας το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι προηγούμενες πολιτικές του Ερντογάν βοήθησαν να πυροδοτήσει μια νομισματική κρίση που είδε τον ετήσιο πληθωρισμό να αγγίζει το 85% πέρυσι. Ωστόσο, διόρισε ορισμένα έμπειρα στελέχη που είχαν εκπαιδευτεί στη Wall Street για να κατευθύνουν την οικονομία μετά τις εκλογές του Μαΐου λόγω της τρομερής οικονομικής δυσφορίας της Τουρκίας.

Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα έχει σχεδόν τριπλασιάσει το επιτόκιο πολιτικής της στο 25%. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσει το επιτόκιο πολύ περισσότερο στην επόμενη συνεδρίαση στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός έχει «εκτοξευθεί» κοντά στο 60%.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνBloombergπληθωρισμόςΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΦΙΞΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα