Συμβούλιο Ευρώπης: Ανέλαβε ο νέος Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

12:36 1/4/2024 - Πηγή: Reporter

Ο Michael O'Flaherty αναλαμβάνει καθήκοντα ως Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο νέος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Michael O'Flaherty, ξεκινά σήμερα την εξαετή θητεία του με τη δέσμευσή να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της ατζέντας των κρατών μελών.

«Σκοπεύω να εισάγω μια προοπτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», είπε ο Ο' Φλάχερτι, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως

Επίτροπος στην Ουκρανία.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο επείγον από το να αντιμετωπίσω τις συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τρομερό ανθρώπινο πόνο και καταστροφές».

Ο Επίτροπος εντόπισε επίσης άλλους τομείς, όπου απαιτείται επειγόντως ισχυρότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η κλιματική κρίση, η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, η ελευθερία της έκφρασης, η μετανάστευση και η άνοδος της ρητορικής μίσους, συμπεριλαμβανομένων του αντισημιτισμού και των αντιμουσουλμανικών επιθέσεων.

Σημαντικό μέρος της ατζέντας του Επιτρόπου θα αφιερωθεί επίσης στο να φέρει τους αγώνες των περιθωριοποιημένων ατόμων και των θυμάτων των διακρίσεων στο προσκήνιο των συζητήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Συγκεκριμένα, οι Ρομά και οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μια αφόρητη κατάσταση που απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή», είπε ο Επίτροπος.

Τέλος, ο Επίτροπος τόνισε την πρόθεσή του να επικεντρωθεί στους υπερασπιστές της νεολαίας, των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να χρησιμοποιήσει την εντολή του για να συμβάλει στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μπαίνω σε αυτόν τον νέο ρόλο με αίσθημα μεγάλης ευθύνης, καθώς και με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό για το έργο της προκατόχου μου, Dunja Mijatović. Τα ανθρώπινα δικαιώματα επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Συμβούλιο_Ευρώπης #ΝΕΟΣ_ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ #Ανθρώπινα_δικαιώματα #κράτη_μέλη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο Ευρώπης, Ανέλαβε, Επίτροπος,symvoulio evropis, anelave, epitropos