Συμβούλιο της Ευρώπης: Υψηλή προτεραιότητα η προστασία δικαιωμάτων των Ρομά!

16:15 7/4/2024 - Πηγή: Reporter

«Οι διακρίσεις που υφίστανται οι Ρομά και οι ταξιδιώτες στην Ευρώπη και το μέγεθος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν είναι συγκλονιστικές και απαιτούν αποφασιστική δράση», δήλωσε σήμερα (7/4) ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Michael O'Flaherty, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά, στις 8 Απριλίου.

«Υπάρχουν περίπου 10-12 εκατομμύρια Ρομά και ταξιδιώτες που ζουν στην ήπειρό μας. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, από τον διαχωρισμό

και τον αποκλεισμό στη στέγαση και την εκπαίδευση έως πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβαση στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και σε αγαθά και υπηρεσίες, που οδηγούν στην περιθωριοποίησή τους και στη φτώχεια.

Οι Ρομά συνεχίζουν να υποφέρουν από εκτεταμένο αντιτσιγγανισμό. Αυτός ο συγκεκριμένος ρατσισμός λαμβάνει διάφορες μορφές, που κυμαίνονται από τον καθημερινό λόγο κατά των Ρομά από απλούς πολίτες, πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης έως τις πιο αποτρόπαιες, όπως τα εγκλήματα μίσους που στοχεύουν Ρομά. Οι διάχυτες διακρίσεις και η ενσωματωμένη προκατάληψη κατά των Ρομά και των ταξιδιωτών στη σημερινή Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα αιώνων βίας, στιγματισμού και ανισότητας, από την εποχή της σκλαβιάς μέχρι το Ολοκαύτωμα των Ρομά και τα πογκρόμ, τις αναγκαστικές στειρώσεις γυναικών Ρομά, την απομάκρυνση παιδιών, τις αναγκαστικές εξώσεις από σπίτια και χώρους στάσης.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και των ταξιδιωτών πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα στα κράτη μέλη μας.

Πρώτον, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την έκταση του αντιτσιγγανισμού στις κοινωνίες μας και το επίπεδο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτόν. Οι πολιτικοί θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πολιτική μηδενικής ανοχής στη ρητορική μίσους κατά των Ρομά. Παντού, οι Ρομά και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, στην πράξη, για να διορθώσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν αντιμετωπίσει. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σχετίζονται με τους Ρομά και τους ταξιδιώτες.

Δεύτερον, θα πρέπει να σχεδιάσουμε πολιτικές βασισμένες στα δικαιώματα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και να τις εφαρμόσουμε επαρκώς για την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης των Ρομά.

Τρίτον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επίμονη έλλειψη δεδομένων για την κατάσταση των Ρομά στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς καθιστά αδύνατη τη μέτρηση της πλήρους έκτασης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους επηρεάζουν.

Τέλος, πρέπει να αναγνωρίσουμε, να προωθήσουμε και, πάνω από όλα, να γιορτάσουμε τον πολιτισμό των Ρομά σε όλη του την ποικιλομορφία και τη συνεισφορά των Ρομά στις κοινωνίες μας, όχι μόνο τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, αλλά κάθε μέρα».

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά, η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε κι’ αυτή Σύσταση προς τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσουν την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά και ταξιδιωτών και να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες ευπάθειες που αντιμετωπίζουν.

Στη Σύσταση αναφέρεται ότι, η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι μια στιγμή για να γιορτάσουμε τους Ρομά για τη διαφορετικότητά τους και να εκτιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε την αξία και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία μας.

«Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά και ταξιδιώτες επηρεάζονται από τον αντιτσιγγανισμό, τον σεξισμό και τις προκύπτουσες διατομεακές διακρίσεις, που επιδεινώνουν τις ανισότητες που υποφέρουν. Πολλές γυναίκες και κορίτσια Ρομά και ταξιδιώτες εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες και απαιτείται αποφασιστική δράση για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ισότητα.

Η σύσταση της Επιτροπής Υπουργών παρέχει καθοδήγηση για αποτελεσματική δράση σε τομείς όπως η ληξιαρχική εγγραφή, η προστασία από την ακραία φτώχεια, η αποφυγή της απομάκρυνσης των παιδιών Ρομά από τις οικογένειές τους και η τοποθέτηση σε εναλλακτική φροντίδα, στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, απασχόληση και προστασία από τη βία και ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ σαρκος.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν τη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών Ρομά και ταξιδιωτών στην πολιτική και δημόσια ζωή, να συλλέγουν δεδομένα, να διεξάγουν έρευνα και να αναπτύσσουν νομικά πλαίσια, στρατηγικές και σχέδια δράσης για την εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων γραμμών».

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

#Συμβούλιο_της_Ευρώπης #ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ_ΡΟΜΑ #ROMA_DAY_2024
Keywords
Αναζητήσεις
symvoulio-tis-evropis-ypsili-proteraiotita-i-prostasia-dikaiomaton-ton-roma.htm
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο, Ευρώπης, Υψηλή, Ρομά,symvoulio, evropis, ypsili, roma