Συρία: Νέα τουρκική φάλαγγα αποβιβάστηκε στην Ιντλίμπ

«Νέα φάλαγγα με τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό διέσχισε τα σύνορα με τη Συρία μέσω του σημείου ελέγχου Καφρ Λουσέιν, στη βόρεια Ιντλίμπ», μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν το ενδεχόμενο «κοινών περιπολιών προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την ανακοπή της εξόδου αμάχων από αυτή τη συριακή περιοχή», όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Al Hadath, η τουρκική φάλαγγα αποτελείται από 80 μονάδες,

περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ειδικών φορτηγών. Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν άλλες τρεις θέσεις παρατήρησης στη βόρεια Ιντλίμπ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 39. Ένα από αυτά τα τρία παρατηρητήρια βρίσκεται κοντά στον διεθνή αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.

Το Al Hadath προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως 2.535 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού έφθασαν στη Συρία από την Τουρκία αυτόν τον μήνα, ενώ το τουρκικό σύνταγμα που έχει σταλεί στη βόρεια Συρία αυτό τον μήνα περιλαμβάνει 7.300 στρατιωτικούς.

Μια «χαραμάδα»… προόδου στις επαφές Ρωσίας - Τουρκίας

Τούρκος αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως «οι συνομιλίες με τη Ρωσία δεν ήταν εντελώς χωρίς αποτέλεσμα». «Οι συζητήσεις σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν κατέληξαν σε τελικό συμπέρασμα», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία διατήρησε τη θέση που είχε από την αρχή πως η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ και να εκκενώσει τα παρατηρητήριά της. Η απόσυρση από την Ινλτίμπ ή η εκκένωση των παρατηρητηρίων δεν βρίσκονται στην ατζέντα».

«Πολλά συζητούνται», συνέχισε ο αξιωματούχος, «για παράδειγμα, η διασφάλιση της ασφάλειας μέσω Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων ασφαλείας και η διεξαγωγή κοινών περιπολιών μπορούν να είναι δυνατές». «Η Άγκυρα όσο και η Μόσχα αναμένουν από τους προέδρους τους να τελειώσουν το θέμα», συμπλήρωσε.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως «η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Τεχεράνη στις αρχές του ερχόμενου μήνα» για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη Συρία, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα απείλησε εκ νέου την Τετάρτη με στρατιωτική δράση για την απώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια τουρκική επίθεση στην Ιντλίμπ είναι «θέμα χρόνου».

ΡωσίαΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα