Τα χρήματα στη Χέιλι, δεν κόβουν τη... φόρα του Τραμπ

Από τη Wall Street έως τη Silicon Valley, πλούσιοι χορηγοί έχουν ρίξει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην υποψήφια των Ρεπουμπλικανών Νίκι Χέιλι, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Όμως, έλαβαν ένα σκληρό μάθημα. Τα χρήματα δεν μπορούν να κερδίσουν το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - τουλάχιστον όχι έναντι του Τραμπ, ο οποίος έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος.

Οι υποστηρικτές της Χέιλι ξεπέρασαν σε δαπάνες την ομάδα του Τραμπ,

κατά περισσότερο από δύο προς ένα, κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η SFA Fund Inc, η κύρια επιτροπή υποστήριξης της Χέιλι, από το 2023 έχει δαπανήσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια, για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της, ενώ μια super PAC που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο Τσαρλς Κοχ ανέφερε ότι δαπάνησε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τη Χέιλι ή μάλλον, να αντιταχθεί στον Τραμπ.

Αντίθετα, το κύριο super PAC του Τραμπ, γνωστό ως MAGA Inc, ανέφερε ότι δαπάνησε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ πέτυχε δύο ισχυρές νίκες, πρώτα στην Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου και στη συνέχεια την Τρίτη στο Νιου Χάμσαϊρ.

Ενώ η Χέιλι έχει ορκιστεί να συνεχίσει, ο Τραμπ έχει εκδιώξει όλους τους άλλους αντιπάλους του από την κούρσα και έχει σχεδόν εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πολλοί υποστηρικτές προεκλογικών εκστρατειών, αλλά και αναλυτές θεωρούν πως η δημοτικότητα του Τραμπ είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η βάση του Τραμπ είναι τεράστια, επομένως σε αυτήν την περίπτωση, τα χρήματα δεν παίζουν και πολύ μεγάλο ρόλο. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να προωθήσουν άλλα άτομα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, όμως οι προσπάθειες φαίνονται μάταιες.

Η προφανής αποτυχία των Ρεπουμπλικανών να σταματήσουν τον Τραμπ αναδεικνύει τη δημοτικότητά του στον κόσμο, που σε πολλές περιπτώσεις θεωρεί τις πολλαπλές ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ ως πολιτικά υποκινούμενες. Ο Τραμπ, εξάλλου, υποστηρίζει πως αθώος.

Η αποδυνάμωση των πλούσιων χορηγών είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ, ο οποίος τροφοδοτείται οικονομικά από μικρές εισφορές, έχει αναδιαμορφώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Η ιδέα ότι οποιαδήποτε μεμονωμένη οντότητα μπορεί να πάρει επιταγές και να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσει μια προεκλογική εκστρατεία δεν είναι κάτι που αρμόζει στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Εντ ΜακΜάλεν, κορυφαίος χορηγός του Τραμπ και πρώην πρεσβευτής του στην Ελβετία, ενώ, όπως είπε, το οικονομικό μοντέλο του Τραμπ δημιούργησε μιμητές. «Βλέπω περισσότερους υποψηφίους να αρχίζουν να εστιάζουν περισσότερο σε μια ευρύτερη βάση χρηματοδότησης παρά σε ένα μεμονωμένο χορηγό που δίνει πολλά».

Οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί βασίζονται ήδη, σε μεγάλο βαθμό, σε μικρούς χορηγούς για την προεκλογική τους εκστρατεία.

Πλήρης Αποσύνδεση

Η αποσύνδεση μεταξύ των πλούσιων δωρητών και των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων είναι εμφανής.

Ο Κιθ Ραμπουά, ένας επενδυτής που στηρίζει τη Χέιλι, τον Δεκέμβριο μοιράστηκε ένα γράφημα στην πλατφόρμα X, το οποίο έδειχνε την άνοδό της στις δημοσκοπήσεις. «Έτσι ακριβώς μοιάζουν οι KPIs μιας επιτυχημένης νεοφυούς επιχείρησης», έγραφε.

Το Key Performance Indicator (KPI), το οποίο αποσκοπεί στη μέτρηση της απόδοσης των επιχειρήσεων, είναι απίθανο να περιλαμβάνεται στο καθημερινό λεξιλόγιο του μέσου ψηφοφόρου του Τραμπ -ή του μέσου Αμερικανού-.

«Key Performance Indicator? Απλώς γελάω», δήλωσε ο Γκάρι Λέφλερ, εργολάβος και υποστηρικτής του Τραμπ . «Είναι ένα κλασικό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι που έχουν χρήματα. Βγάζουν τους ανθρώπους από την εξίσωση. Είναι μια πλήρης αποσύνδεση», πρόσθεσε. «Δεν πηγαίνουν στα μπακάλικα, στα καταστήματα με είδη σπιτιού, δεν συνδέονται πραγματικά με τους ανθρώπους στο δρόμο», συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχόλιά του και τον ρόλο των δωρητών, ο Ραμπουά είπε ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι «το χρήμα έχει σημασία» στην πολιτική και δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι θα απορρίψουν και πάλι τον Τραμπ.

Μια άλλη εικόνα της προφανώς μειούμενης δύναμης του παλαιού ρεπουμπλικανικού χρήματος προέρχεται από τον Τσαρλς Κοχ, τον μεγιστάνα των ορυκτών καυσίμων, η οικογένεια του οποίου δημιούργησε το Americans for Prosperity (AFP), ένα από τα πιο τρομερά δίκτυα υποστήριξης και δωρητών των συντηρητικών των ΗΠΑ.

Επιστροφή στον Τραμπ;

Ο Ριντ Γκέιλεν, πρώην σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος συγκεντρώνει χρήματα για το πρόγραμμα Lincoln Project κατά του Τραμπ, δήλωσε ότι οι χορηγίες ίσως ήταν πιο αποτελεσματικές αν είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται ένα χρόνο νωρίτερα και προωθούσαν ισχυρότερους υποψηφίους. Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα είχε αποδώσει σίγουρα».

Ορισμένοι χορηγοί που προηγουμένως στήριζαν άλλους υποψήφιους, έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν και πάλι τον Τραμπ, ενώ αρκετοί έχουν δηλώσει πως η ομάδα του Τραμπ τους έχει προσεγγίσει.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε πως όποιος υποστηρίξει τη Χέιλι θα «αποκλειστεί μόνιμα» από εκείνον. Ένας χορηγός της Χέιλι δήλωσε ότι φοβόταν να μιλήσει ενάντια στον Τραμπ και να βρεθεί στην κακή του πλευρά, καθώς «αυτό θα ήταν επικύνδυνο».

Ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό στο πλευρό του κάποιους μεγάλους και αφοσιωμένους χορηγούς.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-chrimata-sti-cheili-den-kovoun-ti-fora-tou-trab.htm
Τυχαία Θέματα
Χέιλι, Τραμπ,cheili, trab