Τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την Ελλάδα το 2023

Το 2023 ήταν μία πολύ «πλούσια» χρονιά για την ειδησεογραφία κι αυτό συνήθως δεν είναι καλό. Το δυστύχημα στα Τέμπη και οι καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ήταν αδιαμφισβήτητα οι πιο συνταρακτικές ειδήσεις της χρονιάς. Υπήρξε, ωστόσο και έντονη πολιτική επικαιρότητα, εκλογές και φυσικά το «φαινόμενο» Κασσελάκης.

Δυστυχώς, στην ανασκόπηση του 2023 το δυστύχημα στα Τέμπη είναι το νούμερο

1 γεγονός.

Το δυστύχημα στα Τέμπη

Το Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ο επιβατικός συρμός Intercity 62 που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων.

Ακολούθησε ασφαλώς σφοδρή πολιτική σύγκρουση και παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Τη συνέχεια το λόγο πήρε η Δικαιοσύνη, έχουν ασκηθεί διώξεις και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία

Τον Σεπτέμβριο του 2023 επισκέφθηκε τη χώρα μας η κακοκαιρία Ντάνιελ. Πρωτόγνωρες ποσότητες νερού έπεσαν σε διάφορες περιοχές, ωστόσο, η Θεσσαλία επλήγη όσο καμία άλλη. Ο Βόλος πλημμύρισε δύο φορές και πολλά χωριά της Καρδίτσας καλύφθηκαν από τόνους νερού.

Στους 17 ανέρχεται ο απολογισμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία. Υπήρξαν φυσικά και τεράστιες ζημιές σε περιουσίες, αλλά και στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Οι υποδομές της περιοχής (που προφανώς δεν ήταν επαρκείς) καταστράφηκαν, δρόμοι έχουν ακόμα ζημιές και το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν λειτουργεί.

Η μεγάλη αυτή καταστροφή άνοιξε φυσικά έναν μεγάλο διάλογο σχετικά με την κλιματική κρίση που δημιουργεί νέες ανάγκες για τις υποδομές της χώρας. Η πρόληψη είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί ώστε στο επόμενο ανάλογο φαινόμενο να περιοριστούν οι ζημιές.

Η Περιφέρεια άλλαξε χέρια, με τους πολίτες της Θεσσαλίας να αποδίδουν ευθύνες στον Κώστα Αγοραστό και να δίνουν τα «κλειδιά» στον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος έχει μπροστά του δύσκολο έργο. Ασφαλώς και η Πολιτεία από τη μεριά της έχει ξεκινήσει να δίνει αποζημιώσεις, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δίνουν μάχη καθημερινά ώστε να επανέλθουν στην... κανονικότητα και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε γάλα, τυρί και λαχανικά.

Οι φωτιές στον Έβρο και τη Ρόδο

Η κλιματική κρίση ανέδειξε αρκετά ακόμα προβλήματα και την περίοδο του καλοκαιριού. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν τις «τέλειες» συνθήκες για μεγάλες πυρκαγιές. Τα μεγάλα «θύματα» της χρονιάς ήταν ο Έβρος και η Ρόδος.

Η φωτιά στον Έβρο κατέκαψε τα πάντα στο διάβα της σε 16 ημέρες μιας πύρινης κόλασης που βίωσε ο ακριτικός νομός. Χάθηκαν συνολικά 938.808 στρέμματα. Κάηκε επίσης σχεδόν το 60% του δάσους της Δαδιάς.

Ναυάγιο της Πύλου

Στα τραγικά γεγονότα του 2023 συμπεριλαμβάνεται επίσης το ναυάγιο της Πύλου.

Το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 600 άτομα έχασαν τη ζωή τους, καθώς στην Ελλάδα διασώθηκαν συνολικά 104 άτομα, εκ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Η εκλογική νίκη της ΝΔ

Το 2023, όμως, είχε και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Το δυστύχημα στα Τέμπη... καθυστέρησε λίγο τις εκλογές και αυτές τελικά έγιναν τον Μάιο, με τη ΝΔ να πετυχαίνει μία εντυπωσιακή νίκη.

Στις 21 Μαϊου πρώτο κόμμα ανεδείχθη η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία με 20,07% και 71 έδρες, τρίτο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 έδρες, τέταρτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,23% και 26 έδρες και πέμπτο η Ελληνική Λύση με 4,45% και 16 έδρες.

Λόγω της απλής αναλογικής έγιναν και δεύτερες εκλογές στις 9 Ιουνίου. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλώς επιβεβαίωσαν την υπεροχή τους και εξασφάλισαν αυτοδυναμία με ποσοστό 40,56% και 158 έδρες.

Φάκελος ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικός διασυρμός, παραίτηση Τσίπρα, Κασσελάκης, διάσπαση

Το παραπάνω αποτέλεσμα έφερε ραγδαίες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το καλοκαίρι κύλησε με την προετοιμασία για τις εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου να αναδειχθεί νέα ηγεσία.

Μέσα στον Αύγουστο, κυριολεκτικά από το... πουθενά στις υποψηφιότητες προστέθηκε αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πήγε σε β΄γύρο με την Έφη Αχτσιόγλου, την οποία τελικά και νίκη.

Ο εξ ΗΠΑ ορμώμενος νεαρός επιχειρηματίες πήρε τα κλειδιά της Κουμουνδούρου και πολύ σύντομα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου που έφερε τελικά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιστορικά στελέχη (Βούτσης, Φίλης κλπ) αποχώρησαν, όπως επίσης και οι υποψήφιοι για την ηγεσία Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με στενούς του συνεργάτες. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αποχωρήσαντες έχουν ήδη φτιάξει κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον τίτλο Νέα Αριστερά, που φιλοδοξεί να μετασχηματιστεί σε κανονικό κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.

Οικονομία

Στον τομέα της οικονομίας, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, την οποία είχε θέσει άλλωστε ως εθνικό στόχο προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, βέβαια η άνοδος του πληθωρισμού και η ακρίβεια ιδιαίτερα στα τρόφιμα αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα των πολιτών που για την ώρα δεν έχει απάντηση.

Βία

Τέλος, η ασφάλεια και η ανοχή στη βία αποτελεί ένα ακόμα κοινωνικό πρόβλημα που έκανε έντονη την παρουσία του στο 2023. Η κυβέρνηση αξολογείται κάτω από τη βάση από τους πολίτες και με αφορμή τη βία στα γήπεδα έχει μοιράσει υποσχέσεις για αδιάλλακτη στάση το 2024.

Παράλληλα, βέβαια ανθίζει η βία στις παρέες ανηλίκων που επίσης προβληματίζει έντονα και συνδυάζεται με τις αδυναμίες της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#ΕΛΛΑΔΑ #ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ #2023 #Τέμπη #ΝΔ #πλημμύρες #Πυρκαγιές #ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #βία #Πύλος
Keywords
ελλαδα, γεγονοτα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, ειδήσεις, εκλογες, intercity, βολος, ροδος, ιουνίου, νέα, λύση, τσιπρας, καλοκαιρι, ηπα, σχολεια, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, θεσσαλονικη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, Καλή Χρονιά, λαρισα, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φωτια, πυρκαγιες, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, φωτια στον εβρο, γηπεδα, δημοκρατια, εβρος, εμπορικη, ηγεσια, ηπα, ωρα, ανοδος, αφγανοι, αφορμη, βρισκεται, γαλα, γεγονος, δευτερο, δικτυο, εξελιξη, ερευνα, ευκλειδης, ζωη, θεσσαλια, κυβερνηση, κομμα, λαχανικα, λύση, λογο, μητσοτακης, νικη, ομαδα, παντα, πολιτεια, προβληματα, συνεχεια, συντομα, τεμπη, τυρι, φυσικα, ωρες, ασφαλεια, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, καηκε, intercity, μπροστα, νεκροι, πακιστανοι, υπεροχη, χερια
Αναζητήσεις
ta-gegonota-pou-simadepsan-tin-ellada-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, 2023,ellada, 2023