Τα μάκρο δίχασαν τις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός στην Κίνα

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (30/6), με τα μάκρο να είναι στο επίκεντρο.

Τα στοιχεία της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα συρρικνώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.

Ο PMI μεταποίησης της NBS έφτασε στο 49, κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση και την ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης PMI

τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 48,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Το κινεζικό γουάν υποχώρησε στα 7,26 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ανεξάρτητη έρευνα της China Beige Book έδειξε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων τον Αύγουστο από την κεντρική τράπεζα της Κίνας ενδέχεται να είχαν περιορισμένη επίδραση στην τόνωση της ανάπτυξης, θέτοντας το ερώτημα εάν ο τελευταίος γύρος περικοπών επιτοκίων στα μέσα Ιουνίου θα είναι αποτελεσματικός.

Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα στοιχεία για τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Τόκιο, ο οποίος παρέμεινε σε επίπεδα πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 13ο συνεχόμενο μήνα, στο 3,1%.

Εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων, ο ΔΤΚ του Τόκιο αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, κάτω από το 3,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι τιμές καταναλωτή μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν 2,3% σε ετήσια βάση και μειώθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση.

Το ιαπωνικό γιεν διαπραγματεύθηκε στα 144,8 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, διατηρώντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Νότια Κορέα αυξήθηκε 3,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή.

Η παραγωγή σε αυτοκίνητα και ημιαγωγούς οδήγησε σε κέρδη για την περίοδο, ενώ οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών, των ασφαλιστικών και της φιλοξενίας παρουσίασαν πτώση.

Δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους προέβλεπε ότι η τιμή θα μειωθεί κατά 0,8%, αφού είδε πτώση 0,6% την προηγούμενη περίοδο.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο, ενισχυμένος από τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών που εκτινάχθηκαν μετά την επιτυχία του ετήσιου stress test της Federal Reserve. Μια αναθεωρημένη εκτύπωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ βοήθησε επίσης στην άνοδο του επενδυτικού κλίματος, μετριάζοντας τους φόβους ύφεσης στη Wall Street.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,14%, κλείνοντας στις 33.189,04 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,20% στις 18.971 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 3.202,06 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,02% στις 11.026,59 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,16% και έκλεισε στις 16.915,54 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,56% στις 2.564,28 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.203,30 μονάδες, κερδίζοντας 0,12%.

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣΑΣΙΑιαπωνίαΚίναNikkeiKospi
Keywords
Τυχαία Θέματα