Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους-Το σχέδιο για τους κλειστούς χώρους

Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα (24/8) στις 12 το μεσημέρι βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται να εξαγγείλει μία σειρά περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Στις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας, θα συμμετάσχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Στην ουσία τα επικείμενα μέτρα θα αποτελέσουν και τον οδικό χάρτη του χειμώνα, προκειμένου να περιοριστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Πέραν των μέτρων

για τους ανεμβολίαστους, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επαναφοράς των μασκών στους εξωτερικούς χώρους για όλους.

Ειδικότερα, σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστίαση θα μπορεί κάποιος να μπει μόνο αν έχει εμβολιαστεί ή έχει πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή δε θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους, ακόμα και αν διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Σε θέατρα ή σινεμά θα μπορούν να μπουν όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, αλλά και ανεμβολίαστοι που διαθέτουν εργαστηριακό τεστ ημέρας, το οποίο θα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους.

Στο λιανεμπόριο θα προσδιοριστεί συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά κατάστημα. Παράλληλα, για να ταξιδέψει κανείς με τα μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί και προσωπικό που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσέρχονται στις μονάδες ελεύθερα. Επίσης, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δωρεάν self test με εξαίρεση όσους άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Δωρεάν self test τέλος

Στις σημερινές ανακοινώσεις θα περιλαμβάνονται και τα γήπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί rapid test 24 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Είναι, ακόμη, πολύ πιθανό το ενδεχόμενο τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ με δική τους επιβάρυνση. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Σημειώνεται πως όσο οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν τις επιτροπές και τις ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

ανεμβολίαστοικλειστοί χώροιΒασίλης Κικίλιαςπεριοριστικά μέτραλιανεμπόριοψυχαγωγίαδωρεάν self testυποχρεωτικός εμβολιασμός
Keywords
Τυχαία Θέματα