Τα τρία "αξιωμάτα" για να μη δούμε νέα μέτρα μέσα στο 2012.

Τα σημεία-κλειδιά του νέου προϋπολογισμού. Οι υψηλοί στόχοι και οι νέες τριβές για «greek statistics».Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευ.Βενιζέλος να διαβεβαιώνει πως με βάση τον νέο προϋπολογισμό δεν πρόκειται να δούμε νέα μέτρα μέσα στο 2012 πέραν όσων έχουν εγκριθεί, η δήλωση όμως βασίζεται πάνω στην παραδοχή ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2012 που κατέθεσε την Παρασκευή θα «βγουν». Η παραδοχή αυτή είναι
φυσικά συνισταμένη πολλών παραγόντων που είναι άκρως αβέβαιη μέσα στο ασταθές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που αναμένεται να ενταθεί μάλιστα μέσα στο επόμενο έτος.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πήχυς έχει ταθεί υψηλά, με την κυβέρνηση να στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος (στο 5,4% από 9% φέτος) και του δημοσίου χρέους (στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος) , ενώ στοχεύει πρωτογενούς πλεονάσματος που αντιστοιχεί στο 1,1% του ΑΕΠ.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό θα συνεχιστεί το 2012 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% το 2011.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης, με πρόσφατη έκθεση της Alpha Bank αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων για την ανεργία του περασμένου Αυγούστου που εκτινάχθηκε στο 18,4% επικαλούμενη μάλιστα τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για ύφεση 4,5% την περυσινή χρονιά, που αναθεωρήθηκε στο 3,5% πρόσφατα.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι τρεις βασικότερες προϋποθέσεις για να μη δούμε νέα έκτακτη «φοροκαταιγίδα» :

1. Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη «φόρμουλα» του PSI και, φυσικά, ο υψηλός βαθμός συμμετοχής σε αυτό:

Οπως προβλέπεται στην εισηγητική, η κυβέρνηση προβλέπει πως από την εξοικονόμηση τόκων λόγω της εφαρμογής του PSI, το 2012 θα εξοικονομηθούν, 5,2 δισ. ευρώ, καθώς οι υποχρεώσεις για πληρωμή τόκων θα ανέλθουν σε 12,7 δισ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ έναντι 17,9 δισ. ευρώ ή 8,4% του ΑΕΠ που θα έφθαναν αν δεν υπήρχε το PSI. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται σταθερά από το 2007 και είχαν διαμορφωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,3% το 2007, στο 4,7% το 2008, στο 5,3% το 2009, στο 5,8% το 2010 και στο 7,5% το 2011.

Ενα πιθανό υψηλό επιτόκιο της τάξεως του 8% στα «κουρεμένα» ομόλογα το οποίο έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής του IIF καθιστά κατ'ουσίαν «δώρον άδωρον» το προσδοκώμενό όφελος από τις μείωσεις των τόκων, όπως παραδέχθηκε με δήλωση του ο αναπληρωτής υπ.Οικονομικών Φ.Σαχινίδης

2. Η επίτευξη των υπεραισιόδοξων στόχων για φορολογικά έσοδα κατά 10,7%, ή 4,8 δις. περισσότερα από το 2011.

Τα παραπάνω προβλέπονται μάλιστα για την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης της ελληνικής οικονομίας (στο 2,8% η πρόβλεψη) , με την ανεργία σύμφωνα με τις προβλέψεις να σκαρφαλώνει στο 17,1% από 15,4% το 2011. Το κύριο φορολογικό βάρος θα κληθούν να επωμιστούν μάλιστα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ήδη έχουν
Keywords
Τυχαία Θέματα