Τέμπη: Άρον-άρον τελειώνει η Εξεταστική- Ευρωπαϊκές διώξεις για την «717»

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη ολοκληρώθηκε με "συνοπτικές διαδικασίες" και πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Η πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες, ενώ δεν δέχθηκε να περιμένει την δικογραφία της Εισαγγελίας Λάρισας, ώστε να γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση.

Η αντιπολίτευση από τη μεριά της κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης.

Κατόπιν τούτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,

ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Επιτροπή.

Στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης συνέτεινε και η άρνηση της πλειοψηφίας της επιτροπής να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας με τις πληροφορίες να θέλουν η διαδικασία της αποστολής της δικογραφίας να βρίσκεται σε εξέλιξη με την επισήμανση πως η ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου μέσω της περίφημης σύμβασης 717 θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.

Στην λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές προτάσεις τους έως τις 8 Μαρτίου. Δήλωσε επίσης πως η επιτροπή θα συνεδριάσει 3 ημέρες αργότερα στις 11 Μαρτίου προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό της πόρισμα.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ιάσων Φωτήλας, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των εργασιών, λέγοντας πως η επιτροπή εξέτασε μάρτυρες από όλες τις κατηγορίες και αιτήματα της αντιπολίτευσης για διεύρυνση του καταλόγου. Κατέληξε, όμως, στην απόφαση ότι δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα μάρτυρες που είναι κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων οργάνων.

Σε απολογία 23 άτομα για τη σύμβαση 717

Παράλληλα με τα παραπάνω, πάντως, η Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια, κ. Χριστίνα Σαλάππα καλεί σε απολογία τους 23 κατηγορούμενους για τη σύμβαση τηλεδιοίκησης 717, που έως τότε απέτυχε να υλοποιήσει η χώρα μας.

Η ανάκριση αυτή αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται με την πολύπαθη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που εδρεύει στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε 23 μη πολιτικά πρόσωπα: 18 από τους 23 είναι δημόσιοι υπάλληλοι και βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, της ηθικής αυτουργίας στην απάτη και των ψευδών βεβαιώσεων.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η δικαστική λειτουργός ολοκλήρωσε την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και καλεί τους 23 κατηγορούμενους σε εξηγήσεις ενώπιόν της.

Πρόκειται για 14 δημόσιους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, 4 δημόσιους υπάλληλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες αφορούν στην εκτέλεση της σύμβασης για την αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 – γνωστή ως «Σύμβαση 717».

#Τέμπη #Εξεταστική #Καραμανλής #τραγωδία #ΝΕΚΡΟΙ #ΝΔ #Βουλή
Keywords
Τυχαία Θέματα