Τελεσίγραφο Ερντογάν στον Άσαντ

13:28 5/2/2020 - Πηγή: Reporter

Ευθεία απειλή προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντάς του πως αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τις "ζώνες ασφαλείας" που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα στη βορειοδυτική Συρία, θα προσφύγει στη βία.

«Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια

ομιλίας του στην Άγκυρα, δύο ημέρες αφότου οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ και η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως διαβίβασε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Τρίτη και του είπε πως αν σε διάστημα ενός μηνός δεν έχει οπισθοχωρήσει ο Άσαντ, τότε θα επιτεθεί.

Ακόμα, ο Ερντογάν είπε: «Οι επιθέσεις που δέχτηκαν οι στρατιώτες μας στην Ιντλίμπ, δεν συμβαδίζουν με τη συμφωνία που έχουμε συνάψει για τη Συρία. Αν το καθεστώς του Άσαντ συνεχίζει να βλάπτει αθώους ανθρώπους και την περιουσία μας, τότε αυτές οι βίαιες ενέργειες θα απαντηθούν από τα στρατεύματά μας.

Ακόμη, ζήτησε από τη Ρωσία να κατανοήσει καλύτερα τον ευαίσθητο ρόλο της στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα εναντιώθηκε στον Πούτιν και στο θέμα της Κριμαίας, λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως διεθνείς αναλυτές αναρωτιούνται αν είναι πραγματικός ο καυγάς του Ερντογάν με τον Πούτιν. Εκτιμάται πως η κατάσταση σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί δραματική, αλλά το... παζάρι των δύο προέδρων ενδεχομένως να περιλαμβάνει κι άλλα σκηνικά έντασης.

ΕρντογάνΣΥΡΙΑΡωσίαΑσάντΠουτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα