Τέλος της «χρυσής εποχής» για την Toshiba

Υπήρχε μια εποχή που περισσότερες από μία τηλεοράσεις, υπολογιστές, συστήματα ηχείων ή άλλα βασικά ηλεκτρονικά προϊόντα σας ήταν κατασκευασμένα από την Toshiba. Η εταιρεία, που κάποτε αποτελούσε την αφίσα της κυριαρχίας της Ιαπωνίας στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών - γνωστή ως Japan Inc - έχει αποσυρθεί από το χρηματιστήριο, τερματίζοντας μια ιστορία 74 ετών στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Γιατί

λοιπόν ένα από τα πιο διάσημα βιομηχανικά ονόματα της Ιαπωνίας είχε μια τόσο θεαματική πτώση;

Σύμφωνα με το BBC News, όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν ήρθαν στο φως λογιστικές ατασθαλίες σε πολλά τμήματα, με πολλές από αυτές να αφορούν την ανώτατη διοίκηση. Για επτά χρόνια, η Toshiba είχε υπερβάλει στα κέρδη της κατά 1,59 δισ. δολάρια (1,25 δισ. λίρες).

Το 2020, η Toshiba διαπίστωσε περισσότερες λογιστικές παρατυπίες.

Υπήρχαν επίσης καταγγελίες που αφορούσαν την εταιρική διακυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις των μετόχων.

Μια έρευνα το 2021 διαπίστωσε ότι η Toshiba είχε συνεννοηθεί με το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας - το οποίο θεωρούσε την Toshiba ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο - για να εμποδίσει τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών.

Εκείνη την εποχή, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αυτό έκανε τους ξένους επενδυτές να μην είναι σίγουροι για την επένδυση σε ιαπωνικές μετοχές, καθιστώντας το πρόβλημα όχι μόνο της Toshiba, αλλά ένα ζήτημα για ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας.

Ακόμη, στα τέλη του 2016, η Toshiba δήλωσε ότι θα αναλάβει την επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο η αμερικανική μονάδα Westinghouse Electric είχε αγοράσει ένα χρόνο νωρίτερα.

Τρεις μήνες αργότερα, η Westinghouse κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αφήνοντας την Toshiba αντιμέτωπη με την κατάρρευση της πυρηνικής της επιχείρησης και υποχρεώσεις άνω των 6 δισ. δολαρίων.

Πούλησε μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως κινητά τηλέφωνα, ιατρικά συστήματα και λευκές συσκευές.

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να θέσει προς πώληση τη μονάδα τσιπ Toshiba Memory - μια συμφωνία που καθυστέρησε για αρκετούς μήνες λόγω διαφωνίας με έναν από τους εταίρους της.

Τίτλοι τέλους για την Toshiba

Σε μια εποχή που οι εταιρείες επένδυαν σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η Toshiba αναγκάστηκε να πουλήσει ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για να αντλήσει μετρητά.

Η Toshiba κατάφερε να εξασφαλίσει μια ένεση μετρητών ύψους 5,4 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2017 από επενδυτές του εξωτερικού, βοηθώντας την να αποφύγει την αναγκαστική διαγραφή της από το χρηματιστήριο.

Αυτό όμως σήμαινε ότι οι ενεργοί μέτοχοι είχαν περισσότερο λόγο στην κατεύθυνση της εταιρείας... και οδήγησε σε παρατεταμένες μάχες που παρέλυσαν την κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών, τσιπ και πυρηνικού και αμυντικού εξοπλισμού.

Μετά από πολλά μπρος-πίσω για το αν η εταιρεία θα έπρεπε να διασπαστεί σε μικρότερες εταιρείες, η Toshiba συνέστησε μια επιτροπή για να διερευνήσει αν θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί και τον Ιούνιο του 2022, έλαβε οκτώ προτάσεις εξαγοράς.

Έτσι λοιπόν, νωρίτερα φέτος, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα εξαγοραστεί από ομάδα Ιαπώνων επενδυτών με επικεφαλής την κρατικά υποστηριζόμενη Japan Investment Corp (JIC) έναντι 14 δισ. δολαρίων.

#Toshiba #κέρδη #πτώχευση #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #ιαπωνία #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ_ΕΙΔΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα