Τέσσερις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια-Πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Τέσσερες νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξειδικεύοντας τα όσα ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (10/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος και μίλησε παράλληλα για παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν την αθέμιτη κερδοφορία.

Τις παρεμβάσεις αυτές εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σημειώνει πως η κυβέρνηση προτάσσει «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι».

Όπως είπε ο υπουργός η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών σε 1300

προϊόντα από 100 προμηθευτές που έχουν κατ΄ ελάχιστον 5% μειωμένες τιμές.

Παράλληλα, οι έλεγχοι συνεχίζονται για την αισχροκέρδεια. Συνολικά έχουν γίνει 25267 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί 1865 πρόστιμα με αποτύπωμα 13,416 εκατ ευρώ.

“Σε συγκεκριμένες κατηγορίες παρατηρούνται αποκλίσεις. Καταδικάζουμε αθέμιτες πρακτικές και για να τις αντιμετωπίσουμε προχωρούμε σε δέσμη 4 μέτρων” τόνισε και ανακοίνωσε τις εξής παρεμβάσεις:

Μειώνουμε παροχές προς τα σούπερ μάρκετ περιορίζουμε κατά 30% τις εκπτώσεις και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή στο ράφι. Θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες, απορρυπαντικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες κτλ) και βρεφικές πάνες.

Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεn επιτρέπουμε στις τιμές που αυξάνουν τις τιμές προωθητικές ενέργειες, για τρεις μήνες. Προφανώς για τους προμηθευτές που κρατανε σταθερες τις τιμές ή μειώνουν, οι προσφορες μπορούν να γίνονται. Θα αφορούν, βέβαια, τις μειωμένες τιμές.

Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεωνουμε τους προμηθευτές να πωλούν σε καθαρές τιμές. Πιστωτικό τιμολόγιο θα εποτρέπεται σε μόλις 3% των πωλούμενων αγαθών, για περιπτώσεις επιστροφλων ή φύρας για νωπά φρουτα και λαχανικά κρέατα.

Πλαφόν στο μικτο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, για τις εταιρείες που παράγουν και διακινουν το βρεφικό γάλα.

Tο μέτρο με το “μπλοκ” στις προσφορές ”θα εφαρμοστεί από σήμερα. Οποιoδήποτε προϊόν ανατιμηθεί από σήμερα δε θα μπορεί να ενταχθεί σε ενέργειες προώθησης. Αυτό είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία, μια και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών και έτσι θα χάσει και το πλεονέκτημα των προσφορών. Θα φέρει αποτέλεσμα και δε θα επιτρέψει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Θα το ελέγχουμε με τη ΔΙΜΕΑ και ψηφιακά μέσα ή με έλεγχο από e shops” τόνισε.

“Οι τιμές θα μειωθούν στα ράφια από την έναρξη των μέτρων. Από το Μάρτιο θα ισχύσουν, δίνουμε ένα εύλογο χρόνο για να προσαρμοστούν. Θα προσεγγίσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης και στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες στη συνέχεια.”

Με βάση τον κ. Σκρέκα, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση έχουν αποδώσει σε ένα βαθμό. “Οι σταθμισμένες μεταβολές των προϊόντων σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία, δείχνουν ότι είναι αρνητικές. Δηλαδή η σταθμισμένη αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ είναι αρνητική. Έχουμε μειώσεις τιμών τους τελευταίους τρεις μήνες, κυρίως από το Σεπτέμβριο, όταν υποχρεώσαμε τους προμηθευτές να ανακοινώνουν τους τιμοκαταλόγους. Για όσους έχουν ανακοινώσει αυξησεις η ΔΙΜΕΑ έχει ανακοινώσει ελέγχους και βεβαίως εάν υπάρχουν ζητήματα θα υπάρχουν πρόστιμα.,”

Σε σχέση με τα πιστωτικά τιμολόγια, ανέφερε, ο κ. Σκρέκας, ότι “το 30% αφορά το σύνολο των εκπτώσεων που δίνει ο κάθε προμηθευτής. Θα προσδιορίσουμε ποιες είναι οι συνολικές εκπτώσεις, θα προσδιορίσουμε ποιες είναι. Η ισόποση αξία του 30% από αυτές, θα πρέπει να περάσει στις στις τιμές. Κι εκεί θα εφαρμόζονται οι προωθητικές ενέργειες. Αυτό θα μειώσει τις τιμές στα ράφια” τόνισε.

Παράλληλα ο υπουργός είπε:

“Οι έλεγχοι συνεχίζονται και παρατηρούνται μειώσεις και λιγότερα ευρήματα έχουμε. Αυτό σημαίνει ότι συμμορφώνονται εφόσον κάποια εταιρεία βρεθεί να παραβοάει για δεύτερη φορά η ποινή αυξάνεται.”

Όπως είπε “o μέσος πληθωρισμός είναι στα τρόφιμα μικρότερος κατά 10 μονάδες από βουλγαρία, από Ισπανία, Πολωνία και ρουμανία, έχουν αποτέλεσμα αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι και γι αυτό πάμε νέα μέτρα, όπως τις καθαρές τιμές. Πρέπει να πούμε ότι στο νότο υπάρχουν τιμές αυξημένες όπως το λάδι.”

Το βρεφικό γάλα

“Στόχος στο βρεφικό γάλα είναι να προσεγγίσουν τις τιμές στην Ευρώπη και έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό.σίγουρα θα δούμε σημαντικές μειώσεις. Θα λάβουμε το λειτουργικό κόστος των εταιρειών στην τελευταία κλεισμένη οικονομική χρήση” είπε ο υπουργός που σημείωσε ότι θα επιτραπεί ένα περιθώριο 7%.

“Ήδη, δύο από τις εταιρείες που διακινούν γάλα έχουν ελεγχθεί και θα συνεχιστεί ο έλεγχος και σε άλλες δύο” συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα φρέσκα προϊόντα είπε: “Οι τιμές από τον παραγωγό μέχρι το εμπόριο κάθε είδους που διαθέτει μαναβικη κτλ θα είναι καθαρές. το μέτρο είναι μόνιμο. Θα πρέπει οι τιμές από δω και πέρα να είναι καθαρές, μέχρι το τελικό σημείο πώλησης στον καταναλωτή. Θα δουμε τι αθροίζουν στην πορεία. Σίγουρα είναι εκατοντάδες προϊόντα.”

Γιώργος Αλεξάκης#Κυβέρνηση #ακρίβεια #μέτρα #παρεμβάσεις #βρεφικό_γάλα
Keywords
Αναζητήσεις
tesseris-paremvaseis-tis-kyvernisis-gia-tin-akriveia-plafon-sto-vrefiko-gala.htm
Τυχαία Θέματα