Θέματα περιβάλλοντος και δικαιώματα κυριάρχησαν στις αναφορές πολιτών το 2022

Συνολικά, το 2022, ελήφθησαν 1.217 αναφορές ευρωπαίων πολιτών προς το Κοινοβούλιο.

Οι αναφορές εστιάζονταν, κυρίως, στο περιβάλλον και στα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και τις εξωτερικές σχέσεις.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες της Επιτροπής Αναφορών του προηγούμενου έτους με 488 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 62 αποχές.

Το 2022, τα πιο κοινά θέματα των αναφορών ήταν το περιβάλλον (21,2 % όλων των ληφθέντων αναφορών), τα θεμελιώδη

δικαιώματα (17,4 %), η δικαιοσύνη (15,6 %) και οι εξωτερικές σχέσεις (10,4 %).

Οι ευρωβουλευτές ερεύνησαν την υποβάθμιση του φυσικού καταφυγίου Mar Menor στην Ισπανία τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο ταξίδεψαν στην Πολωνία για να αξιολογήσουν εικαζόμενες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στο αρχέγονο δάσος στο Bialowieża, καθώς και πρόσβαση στην εκπαίδευση για μαθητές με αναπηρίες.

Η Επιτροπή Αναφορών κατέθεσε επίσης προτάσεις ψηφίσματος σχετικά με τη ρύπανση από θρεπτικά συστατικά και την παράνομη υλοτόμηση, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, αντίστοιχα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα για την επιτροπή το 2022 ήταν τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων, και τα δικαιώματα των πολιτών και των οικογενειών LGBTQ.

Η Επιτροπή συνεχίζει επίσης το έργο της για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τον ειδικό προστατευτικό ρόλο της επιβλέποντας την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία από την ΕΕ.

Τον Ιούνιο, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών συμμετείχαν σε κοινή αποστολή στη 15η σύνοδο της Διάσκεψης των Κρατών Μερών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD COSP) στη Νέα Υόρκη. Τον Νοέμβριο, η Επιτροπή διοργάνωσε το ετήσιο εργαστήριό της για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν την αμοιβαία αναγνώριση, τις προτάσεις της ΕΕ για την Κάρτα Αναπηρίας και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Οι ευρωβουλευτές ερεύνησαν την εικαζόμενη κακομεταχείριση ανηλίκων υπό ανάδοχη φροντίδα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας τον Απρίλιο. εξέτασαν την ασφάλεια των χώρων στάθμευσης φορτηγών στην περιοχή Hauts-de-France τον Μάιο· και έμαθε για τα Γραφεία Ευημερίας Νέων και τις διασυνοριακές υποθέσεις στη Γερμανία τον Νοέμβριο

Στο εξής, οι ευρωβουλευτές προτείνουν ορισμένες βελτιώσεις στη διαδικασία χειρισμού των αναφορών. Προτρέπουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι προσέρχονται στις συνεδριάσεις της για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των πολιτών, να χρησιμοποιούν απλή, απλή και ενσυναίσθητη γλώσσα, ώστε οι απαντήσεις τους στους αναφέροντες να είναι σαφώς κατανοητές.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#Ευρωκοινοβούλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα