Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά

14:28 9/9/2023 - Πηγή: Reporter

Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα ανέκτησε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, με τον οίκο DBRS να αναβάθμιζει την Ελλάδα στη βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές (trend). Τα οφέλη για την οικονομία και τις αγορές θα είναι πολλαπλά και επεκτείνονται από το απλό νοικοκυριό, μέχρι και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Συνοπτικά η επενδυτική βαθμίδα είναι το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας,

πάνω από το οποίο υπάρχει σχετικά χαμηλός κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική της οντότητα.

Οι διαβαθμίσεις λοιπόν πάνω από το επίπεδο αυτό καθιστούν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ κάτω από αυτό αντανακλούν χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια, όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια και με τη χώρα μας.

Κάθε βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας σηματοδοτεί σε ένα δανειστή/επενδυτή την πιθανότητα να μπορέσει η χώρα που εκδίδει ένα ομόλογο να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος στάσης πληρωμών.

Έτσι, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης χρησιμοποιούνται επιπλέον για τον προσδιορισμό των επασφαλίστρων κινδύνου, των spreads, και κατά συνέπεια των επιτοκίων των τίτλων που εκδίδονται και ακόμη και του ύψους των εγγυήσεων που μπορεί ζητηθούν για τη χορήγηση ενός δανείου.

Τι κερδίζουν οι τράπεζες

Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κερδίζει:

Βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησηςΑυξημένη οικονομική δραστηριότηταΑύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες, άρα και αυξημένη κερδοφορίαΕνισχυμένες επενδύσειςΒελτίωση της ποιότητας του ενεργητικούΕξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις MRELΔιευκόλυνση στην αποπληρωμή των TLTROs

Πώς θα επωφεληθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Να σημειωθεί, ότι από τη στιγμή που μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες, αναμένεται ως ένα μερίδιο αυτό να προκαλέσει και μείωση του κόστους δανεισμού, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την εκάστοτε νομισματική πολιτική από πλευράς ΕΚΤ.

Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη για τη χώρα από την ανάκτηση του investment grade, είναι η δυνατότητα προσέλκυσης πολύ περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων σε σχέση με το παρελθόν.

Με την ελληνική αγορά να μετατρέπεται πρακτικά σε αναπτυγμένη και το κόστος δανεισμού να μειώνεται, η Ελλάδα θα προσελκύσει πολλούς περισσότερους ντόπιους αλλά και ξένους επενδυτές, ενώ και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν περισσότερα επενδυτικά projects.

επενδυτική βαθμίδαDBRSinvestment gradeΤΡΑΠΕΖΕΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣνοικοκυριά
Keywords
Αναζητήσεις
ti-fernei-i-ependytiki-vathmida-gia-trapezes-epicheiriseis-noikokyria.htm
Τυχαία Θέματα