Το αμερικανικό δολάριο καταλύτης για την πορεία του Bitcoin

Σε αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου ποντάρουν οι traders, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε οι επενδυτές να πάρουν ρίσκο να οδηγήσουν το Bitcoin σε ράλι. Παρόλα αυτά, ορισμένες τράπεζες προβλέπουν ότι το νόμισμα θα παραμείνει ισχυρό.

Από τα μέσα Μαρτίου, το Bitcoin διαπραγματεύεται κυρίως μεταξύ 60.000 και 70.000 δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk. Το ράλι του Βitcoin, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έχει σταματήσει, πιθανότατα λόγω της φθίνουσας προσδοκίας για μειώσεις

των επιτοκίων της Fed και της ανάκαμψης του δείκτη του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την αξία του δολαρίου έναντι των μεγάλων νομισμάτων fiat.

Ο DXY έφτασε στo 102,35 στις 8 Μαρτίου και ανήλθε στο υψηλό πέντε μηνών των 106,52 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα γραφημάτων TradingView. Έκτοτε, έχει υποχωρήσει ελαφρώς στα 105,70, δίνοντας ελπίδα στους «ταύρους» της αγοράς κρυπτογράφησης.

«Ο δείκτης δολαρίου DXY χτύπησε την αντίσταση στo 106, όπως αναμενόταν, και άρχισε να ανατρέπεται. Μια κίνηση πίσω προς το 102-103 θα υπερτροφοδοτήσει αυτό το ράλι. Το χρονοδιάγραμμα είναι λογικό επειδή το Βitcoin ετοιμάζεται να κινηθεί στα 90.000 δολάρια βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, αναμένω τον DXY στo 92, ίσως μέχρι τα τέλη του 2025», εκτιμά ο Μάικ Άλφρεντ, επενδυτής και ιδρυτής και διευθύνων εταίρος στο value fund Alpine Fox LP.

Το αμερικανικό δολάριο παίζει σημαντικό ρόλο στο διεθνές χρέος, στον μη τραπεζικό δανεισμό και στο παγκόσμιο εμπόριο. Όταν το δολάριο ανατιμάται, το χρέος σε USD γίνεται ακριβό, το οποίο, με τη σειρά του, αποθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ένα ασθενέστερο δολάριο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, εξηγεί το CoinDesk, με τα χρόνια, το Βitcoin και η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων τείνουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον DXY, όπως και οι μετοχές και ο χρυσός.

Οι Γιαν Χάπελ και Γιαν Άλεμαν, συνιδρυτές της Glassnode, οι οποίοι ονομάζονται Negentropic στο X, δήλωσαν ότι το δολάριο φαίνεται να έχει φτάσει στην κορύφωση ενός μοτίβου «διεύρυνσης του τριγώνου» και θα μπορούσε να υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας την αγορά κρυπτονομισμάτων υψηλότερα.

Το διευρυνόμενο τρίγωνο προσδιορίζεται από αποκλίνουσες γραμμές τάσης που συνδέουν υψηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά. Ο DXY έχει υποχωρήσει από την ανώτερη αντίσταση γραμμής τάσης και μπορεί να πέσει στο 103 τον επόμενο μήνα.

Αισιόδοξες για το δολάριο οι τράπεζες

Ορισμένες τράπεζες, ωστόσο, δεν προβλέπουν άμεση αποδυνάμωση του δολαρίου.

Σύμφωνα με την ομάδα έρευνας Cross Asset της Societe Generale με επικεφαλής τον Κιτ Τζακς, η Fed είναι πλέον απίθανο να μειώσει τα επιτόκια πριν από το 2025 και αυτό θα μπορούσε να δει τον DXY να κορυφώνεται κάπου μεταξύ 107 και 110.

Τον Οκτώβριο, όταν ο DXY κορυφώθηκε πάνω από το 107 και το Βitcoin άρχισε να ανεβαίνει, οι αγορές περίμεναν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης το 2024. Πλέον, οι αγορές αναμένουν λιγότερες από δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Η Scotiabank εξέφρασε παρόμοια γνώμη, λέγοντας: «Υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed πιθανότατα σημαίνουν ισχυρό αμερικανικό δολάριο για μεγαλύτερο διάστημα».

Κομβική και η… κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Οι έμποροι κρυπτονομισμάτων παρακολουθούν επίσης την πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει το αμερικανικό δολάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, o Τζο Μπάιντεν ζήτησε απότομη αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου στο 25% από 7,5%.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την εφαρμογή δασμολογικού συντελεστή 60% ή περισσότερο στις κινεζικές εισαγωγές.

Σύμφωνα με την Barclays, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει το δολάριο υψηλότερα.

«Οι δασμοί τείνουν να στηρίζουν το δολάριο, αλλά το μέγεθος του αντίκτυπου του συναλλάγματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις λεπτομέρειες», ανέφερε η ομάδα στρατηγικής FX της Barclays.

Η Barclays εξέτασε το σενάριο οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια νίκη Τραμπ αργότερα αυτό το έτος θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ράλι 3% στον DXY.

#δολαριο #αμερικανικό_δολάριο #Bitcoin #κρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
to-amerikaniko-dolario-katalytis-gia-tin-poreia-tou-bitcoin.htm
Τυχαία Θέματα