Το ειρηνευτικό σχέδιο Ρωσίας-Ουκρανίας «μεταφέρεται» στο Νταβός

Την Κυριακή, παραμονή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Ουκρανία παρουσίασε το σχέδιό της για την ειρήνη. Ωστόσο, με τη Ρωσία να απουσιάζει από την εκδήλωση, ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρουσιάζοντας την «ειρηνευτική φόρμουλα» 10 σημείων σε αντιπροσώπους από 83 χώρες, ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να συμμετάσχει στις μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Όμως η Ρωσία και η σύμμαχός της Κίνα -που θεωρείται ότι είναι μία από τις λίγες χώρες που μπορούν να επηρεάσουν τη Μόσχα- δε συμμετείχαν στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ελβετία και την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, το οποίο ζητά την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, και χαρακτηρίζει τις προηγούμενες συνομιλίες για την «ειρηνευτική φόρμουλα», στις οποίες δεν είχε προσκληθεί, ως «παράλογες». Σήμερα, το Κρεμλίνο τόνισε ότι οι ειρηνευτικές προτάσεις δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

«Αυτή η διαδικασία δε μπορεί να αποσκοπεί στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τον προφανή λόγο - δεν συμμετέχουμε. Χωρίς τη συμμετοχή μας, οι όποιες συζητήσεις στερούνται κάθε προοπτικής για οποιαδήποτε αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Πεκίνου παραμένουν κάπως παγωμένες. Ο Yermak ρωτήθηκε αν ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang στο Νταβός και ο Yermak απάντησε «ας δούμε», προσθέτοντας ότι δεν είχε δει την τελική ατζέντα του Ουκρανού προέδρου.

#Ρωσία #Ουκρανία #πόλεμος #Νταβός #Παγκόσμιο_Οικονομικό_Φόρουμ #WEF
Keywords
Αναζητήσεις
to-eirineftiko-schedio-rosias-oukranias-metaferetai-sto-ntavos.htm
Τυχαία Θέματα