Το… φιάσκο της βρετανικής λίρας ενισχύει την ελκυστικότητα του Bitcoin

Αφού η – με ιδιαίτερα σύντομη θητεία όπως αποδείχθηκε - πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε τον μίνι προϋπολογισμό της στις 23 Σεπτεμβρίου, γεμίζοντας με τρόμο τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ένα μέρος επενδυτών απομακρύνθηκε από τη λίρα και κατευθύνθηκε προς το Bitcoin.

Οι όγκοι συναλλαγών μεταξύ Βitcoin και λίρας αυξήθηκαν κατά 233% τον Σεπτέμβριο συνολικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του CryptoCompare, ενώ οι συναλλαγές μεταξύ του κρυπτονομίσματος και του επίσης πληττόμενου ευρώ αυξήθηκαν επίσης κατά 68%.

«Ήταν η πρώτη φορά που

είδαμε μια τόσο τεράστια αύξηση σε όγκους (Βitcoin) για το νόμισμα μιας ανεπτυγμένης χώρας», επεσήμανε ο Εντ Χίντι, επικεφαλής επενδύσεων στην Tyr Capital.

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας, μετά το δημοσιονομικό σοκ της προηγούμενης Παρασκευής όταν η λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της ποτέ έναντι του δολαρίου, οι όγκοι συναλλαγών μεταξύ στερλίνας και Βitcoin εκτινάχθηκαν στο ημερήσιο υψηλό ρεκόρ των 846 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την Kaiko Research.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει το Reuters, η αστάθεια στην αγορά του Βitcoin είναι σχεδόν στο χαμηλότερο που έχει υπάρξει όλο το χρόνο. Αντίθετα, η αστάθεια στα ασφαλή αμερικανικά ομόλογα πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, όπως μετράται από τον Δείκτη Εκτίμησης Μεταβλητότητας Επιλογών Αγοράς Ομολόγων ICE BofAML των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, τον περασμένο μήνα της ραγδαίας μεταβλητότητας στις αγορές, τα αμερικανικά ομόλογα ήταν εξίσου ή πιο ασταθή από το Βitcoin, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Τόσο το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, όσο και το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ κυμαίνονται τώρα γύρω στο 21, σύμφωνα με μια μέτρηση για τη μεταβλητότητα, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου η αστάθεια του Βitcoin ήταν υπερδιπλάσια από αυτή του ομολόγου, στο 65 έναντι 31.

Είναι τελικά το Bitcoin «ασφαλές καταφύγιο» μέσα στην κρίση;

Στο ξεκίνημά του, το Βitcoin «διαφημίστηκε» για την πιθανή προστασία του έναντι της υποτίμησης του νομίσματος και του πληθωρισμού. Αυτό το αφήγημα άρχισε να καταρρέει καθώς η μεγαλύτερη θεσμική υιοθέτηση σήμαινε ότι τα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονταν περισσότερο ως επενδύσεις ρίσκου των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Είναι λοιπόν έτοιμοι οι επενδυτές να στοιχηματίσουν ξανά στο Βitcoin ως αντιστάθμισμα, διερωτάται το Reuters;

Οι όγκοι των συναλλαγών της λίρας δείχνουν περιπτώσεις επενδυτών που στρέφονταν στο Βitcoin όταν τα νομίσματα fiat βρίσκονταν υπό πίεση, όπως συνέβη μεταξύ άλλων λόγω του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας φέτος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τη συγκριτική ευκολία για τους μικρούς επενδυτές να αγοράσουν Βitcoin, αντί να εισέλθουν στις αγορές χρυσού ή συναλλάγματος, ως έναν παράγοντα πίσω από την τάση.

«Το Βitcoin δεν ήταν πάντα τόσο ένα “ασφαλές καταφύγιο”, όσο ένα περιουσιακό στοιχείο “διαφυγής από την κρίση”, παρόλο που η βρετανική λίρα δεν είναι τόσο αδύναμη όσο το ρούβλι», πρόσθεσε ο Μπεν ΜακΜίλαν, επικεφαλής επενδύσεων στην IDX Digital Assets.

Ορισμένοι γνώστες της αγοράς επεσήμαναν ότι οι ροές από τη στερλίνα ωθήθηκαν επίσης από έμπειρους traders που εκμεταλλεύονταν τις ευκαιρίες arbitrage από τις αλλαγές στην τιμή του Βitcoin.

Ένα Βitcoin αγόραζε σχεδόν 19.000 λίρες στις 27 Σεπτεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδό του τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έναντι περίπου 17.000 λιρών στις 24 Οκτωβρίου.

Ρίσκο που κερδίζει οπαδούς

Το Bitcoin ξεκάθαρα δεν είναι ένα ασφαλές στοίχημα. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει υποχωρήσει πάνω από 58% φέτος, ενώ τα παραδοσιακά… ασφαλή καταφύγια του χρυσού και των αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν περίπου 10% και 15% αντίστοιχα, η στερλίνα έχει χάσει 16% και ο S&P 500 μειώθηκε περισσότερο από 21%.

Ωστόσο, το Bitcoin έχει σταθεροποιηθεί κάπως τις τελευταίες εβδομάδες, κυμαινόμενο περίπου ανάμεσα στα 19.000 και 21.000 δολάρια.

Οι όγκοι συναλλαγών μεταξύ Βitcoin και στερλίνας έχουν πλέον υποχωρήσει περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν από τον μίνι προϋπολογισμό της Τρας, παρατήρησαν οι αναλυτές της CryptoCompare, με τη λίρα να ανακάμπτει αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέτρεψε τα δημοσιονομικά της σχέδια.

Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς κρυπτογράφησης λένε ότι η άνοδος του Σεπτεμβρίου ήταν ωστόσο μια αντανάκλαση της διαρκούς απήχησης του Βitcoin ως περιουσιακό στοιχείο εκτός της κύριας χρηματοδότησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα