Το νέο κουαρτέτο στο υπουργείο Οικονομικών- Πώς μοιράζονται οι ρόλοι

Ένα πλήρως νέο σχήμα επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, του οποίου πλέον θα ηγείται ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης παίρνει τη σκυτάλη από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μετακομίζει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.Ο νέος "Τσάρος της Οικονομίας", θα έχει στο πλευρό του τρεις συνεργάτες πρώτης γραμμής.

Άλλωστε, το νέο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι

ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, καθώς στο χαρτοφυλάκιό του περνούν και αρκετές αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης. Γι΄αυτό άλλωστε στο πλευρό του Κωστή Χατζηδάκη ο κ. Μητσοτάκης όρισε τον Νίκο Παπαθανάση.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης απομένουν οι αρμοδιότητες του Εμπορίου, της Βιομηχανίας, της Έρευνας και Τεχνολογίας. Τα υπόλοιπα τα φέρνει μαζί του στο Οικονομίας ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τις Επενδύσεις. Σε συνεργασία με τον Κωστή Χατζηδάκη θα αναλάβουν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τον Ιούλιο του 2019 που ξεκίνησε ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε αναλάβει την υποδοχή σχεδίων και αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις. Τώρα πλέον θα τις υποστηρίζει σε όλα τα στάδια, από την υποβολή των προτάσεων μέχρι την τελική χρηματοδότησης σχεδίων, με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ή πόρους ΕΣΠΑ ή με επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου, χωρίς να χρειάζεται να «τρέχουν» οι επιχειρηματίες από υπουργείο σε υπουργείο.

Ο Νικος Παπαθανάσης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής και κατάγεται από το Αγρίνιο. Σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και την αεροναυπηγική. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) την περίοδο 1989 - 1991, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα την περίοδο 1991 - 1993, διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε την περίοδο 2005 - 2009, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ) την περίοδο 2008-2010, καθώς και πρόεδρος στην ΣΤΑΣΥ Α.Ε., την περίοδο 2012-2014. Το 2016 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.

Ρόλο υφυπουργού αναλαμβάνει ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έχει πρότερη εμπειρία από τη θητεία του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Βασική αποστολή του κ. Θεοχάρη η ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου αλλά και της εφορίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, την τετράδα στο ΥΠΟΙΚ συμπληρώνει ο Θάνος Πετραλιάς, που από γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αναβαθμίζεται σε υφυπουργός.

Ο Θάνος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα, βιβλία και μελέτες για θέματα Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, ή και άλλων όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία.

υπουργείο ΟικονομικώνΠαπαθανασηςΧατζηδάκηςΘεοχάρηςΠΕΤΡΑΛΙΑΣΚυβέρνησηΝΔεκλογές 2023
Keywords
Αναζητήσεις
to-neo-kouarteto-sto-ypourgeio-oikonomikon--pos-moirazontai-oi-roloi.htm
Τυχαία Θέματα
Οικονομικών- Πώς,oikonomikon- pos