Το βαρύ φορολογικό ημερολόγιο της τελευταίας εβδομάδας του έτους

Σειρά υποχρεώσεων θα πρέπει να κλείσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν βαρύ λογαριασμό που καλούνται να καλύψουν οι πολίτες εν μέσω μάλιστα ενός κύματος ακρίβειας. Στη «λυπητερή αυτή εντάσσονται» τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και τρεις τουλάχιστον φόροι, ενώ βέβαια τρέχουν και οι προθεσμίες για άλλες υποχρεώσεις.

Γιαυτό και ήδη πέφτουν

βροχή τα αιτήματα για παρατάσεις σε μια σειρά υποχρεώσεων που λήγουν 31 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό ήδη ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, η οποία κανονικά λήγει στο τέλος του μήνα.

Επίσης αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί εάν υπάρξει μια μικρή άτυπη παράταση 10-15 ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 ενώ πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση που προβλέπει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή μια σειράς δηλώσεων.

Αναλυτικότερα το ημερολόγιο των πληρωμών και των υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους μέχρι και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει:

1. Πληρωμή της έκτης δόσης του φόρου εισοδήματος για όσους έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα

2. Εξόφληση της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2021

3. Καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022

4.Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων

5. Υποβολή στις εφορίες δηλώσεων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων για την υπογραφή συμβολαίων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

6. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

7. Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.

8. Υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για αδήλωτα τετραγωνικά.

9. Υποβολή δηλώσεων φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς για την κάλυψη τεκμηρίων.

10. Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

11. Δηλώσεις φορολογούμενων για τους οποίους έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

12. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Γιώργος Αλεξάκης

ημερολόγιοΦορολογίαεφορίαπολίτεςυποχρεωσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα