Τραμπ: Σε εισαγγελέα τα φορολογικά στοιχεία με απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου

22:23 9/7/2020 - Πηγή: Reporter

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη να κάνει δεκτό το αίτημα εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να περιέλθουν στην κατοχή του τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που διεξάγει και αφορά δωροδοκίες γυναικών που ισχυρίζονται ότι είχαν ερωτική σχέση με τον πρόεδρο.

Ωστόσο, ο κορυφαίος δικαστικός θεσμός της χώρας απέρριψε αντίστοιχο αίτημα του Κογκρέσου, σύμφωνα με το οποίο ζητούσε για πάνω από έναν χρόνο να περιέλθουν στην κατοχή του οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ.

Το αποτέλεσμα των δύο υποθέσεων μπορεί να θεωρηθεί

μια βραχυπρόθεσμη νίκη για τον κ. Τραμπ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία.

Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα των δικηγόρων του Τραμπ και του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήθελαν τον Πρόεδρο να θεωρηθεί μη υποκείμενος σε έρευνα ενόσω διατηρεί τον προεδρικό του θώκο.

Με ψήφους 7-2, το δικαστήριο έλαβε την τελική του απόφαση στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, της οποίας οι ακροάσεις είχαν γίνει τηλεφωνικά τον Μάιο λόγω της πανδημίας.

Οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ βρίσκονται στα χέρια της λογιστικής εταιρείας «Mazars USA», η οποία έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου. Πιθανότατα θα χρειαστούν εβδομάδες έως την έκδοση της επίσημης απόφασης του δικαστηρίου που θα σημάνει την ανταλλαγή των αρχείων.

Ωστόσο, επειδή η έρευνα είναι εμπιστευτική, η απόφαση σημαίνει ότι κανένα από τα στοιχεία που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις Τραμπ δεν αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Οι δύο ανώτατοι δικαστές που διόρισε ο Τραμπ, ο Νιλ Γκόρσατς και ο Μπρετ Καβανό τάχθηκαν με την πλειοψηφία και στις δύο περιπτώσεις, όπως έπραξε και ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς. Ο Ρόμπερτς ήταν αυτός που συνέταξε και τις δύο γνωμοδοτήσεις.

«Από τις έρευνες του Κογκρέσου που αφορούν πληροφορίες για τον Πρόεδρο, συνεπάγονται ειδικές ανησυχίες αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών. Τα δικαστήρια χαμηλότερων βαθμίδων δεν έλαβαν σε ικανοποιητικό βαθμό υπόψη τους αυτές τις ανησυχίες», ανέφερε ο Ρόμπερτς.

Ο Τραμπ έχει χάσει σε κάθε δικαστικό βήμα, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της τελικής απόφασης.

Εφετεία της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης είχαν απορρίψει τα επιχειρήματα του Τραμπ, εκδίδοντας αποφάσεις που επικεντρώθηκαν στο γεγονός πως οι έρευνες αφορούσαν τρίτους, οι οποίοι ζητούσαν στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τις οικονομικές συμφωνίες του ως πολίτη και όχι ως προέδρου.

«Πολιτική δίωξη» καταγγέλλει ο Τραμπ στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι θύμα «πολιτικής δίωξης» μετά από δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις και οικονομικά του αρχεία.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ένας εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να του παραδοθεί μια σειρά οικονομικών εγγράφων του μεγιστάνα προέδρου, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών δηλώσεών του.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει τον φάκελο σε κατώτερο δικαστήριο, οι διαδικασίες συνεχίζονται. Πρόκειται μόνο για πολιτικές διαδικασίες», ανέφερε στο Twitter.

ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ
Keywords
Τυχαία Θέματα