Τράπεζες: Τι σημαίνει η άρση του πλαφόν στην κατοχή ομολόγων

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε με δηλώσεις του την άρση της απαγόρευσης αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας.

«Εντός του Φεβρουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο, θα υπάρξει άρση των περιορισμών που υφίστανται στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντλεί ελληνικά ομόλογα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο

κανάλι της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πλαφόν είχε επιβληθεί το 2015, όταν η ΕΚΤ είχε περιορίσει το όριο στα 8 δισ. ευρώ, αποκλείοντας από τότε τις ελληνικές τράπεζες από την εμπλοκή τους να διακρατούν δημόσιο χρέος πέρα από το ποσό αυτό. Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους γύρω στα 12 δισ. ευρώ τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Η απόφαση άρσης του πλαφόν στην κατοχή ελληνικών ομολόγων θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να τοποθετούν τη ρευστότητα που διαθέτουν σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν θετικές αποδόσεις, όταν πολλών άλλων κρατών τα ομόλογα κινούνται με αρνητικές αποδόσεις, και θα καταργήσει την υποχρέωση να «καταθέτουν» τη ρευστότητα που διαθέτουν με αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ελληνικών ομολόγων αναμένεται να λειτουργήσει θετικά καθώς: αυξάνεται ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών, «ανεβαίνει» ακόμα περισσότερο η ζήτηση, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις και τα spreads.

Η κίνηση αυτή από την ΕΚΤ, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για περαιτέρω αναβαθμίσεις εντός του 2020 και τα ελληνικά ομόλογα να υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα.

Χρήστος Σταϊκούρας υπουργείο Οικονομικώνχρηματοπιστωτικό σύστημαελληνικές τράπεζεςΕΚΤspreadsεπενδυτική βαθμίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα