«Τσίμπησε» η ανεργία στο δ’ τρίμηνο του 2019

Τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το Δ ́ τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, κατά το Δ ́ τρίμηνο του 2019:

▪ Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.901.791 άτομα και των ανέργων σε 786.416 άτομα.

▪ Το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,8%, έναντι 16,4% του προηγούμενου τριμήνου (Γ ́ τρίμηνο του 2019) και 18,7% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους (Δ ́ τρίμηνο 2018).

▪ Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 1,8%, σε σχέση με το

αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

▪ Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 10,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 - 19 ετών, στη Δυτική Ελλάδα και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 - 44 ετών, στην Κρήτη, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Κατά το Δ ́ τρίμηνο του 2019 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,2%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (21,3%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εμφανίζεται μείωση για τους μισθωτούς και αύξηση για τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό και τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση ενώ το αντίστροφο συμβαίνει σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,5%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,4%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έχει αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,8%) και οι επαγγελματίες (19,1%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους υπαλλήλους γραφείου και η μεγαλύτερη αύξηση στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους υπαλλήλους γραφείου και η μεγαλύτερη μείωση στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς .

Αν εξεταστεί η εξέλιξη της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, κατά την περίοδο A ́ τρίμηνο 2008 - Δ ́ τρίμηνο 2019, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης, ενώ μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση.

Το ποσοστό των απασχολούμενων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σχετικά σταθερό, όπως και στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης μετά το 2011 . Τέλος, το ποσοστό των ειδικευμένων απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή εμφανίζει πτωτική τάση από το 2014.

ΑνεργίααπασχολούμενοιΕΛΣΤΑΤΑπασχόληση
Keywords
Τυχαία Θέματα