Τσίπρας: Επιθυμώ κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής

Τα χαρτιά του για το εάν θέλει κυβέρνηση ειδικού σκοπού άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ενώ αποκάλυψε ποια πρόσωπα θα έβαζε στο κάδρο μια προανακριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Μιλώντας απόψε (17/5) στον τηλεοπτικό σταθμό Mega,

ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού την επομένη των εκλογών, σημειώνοντας τα εξής: «Για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Ερωτήθην από κάποιους συναδέλφους σας για το ενδεχόμενο αυτό (σ.σ. κυβέρνησης ειδικού σκοπού). Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου. Είπα ότι αυτό που εγώ προσδοκώ, στοχεύω και επιθυμώ, είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών.

Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κυρίου Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης. Έχω απευθύνει και 11 σημεία του προγράμματός μας, του συμβολαίου αλλαγής, δεν άκουσα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη να υπάρχει καμία άρνηση ή κριτική ουσιαστική σε αυτά, ούτε και τον άκουσα να προσθέτει κάποια, αλλά θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει στόχο την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την στήριξη της κοινωνίας».

Και συμπλήρωσε: «Στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. Αν λοιπόν οι συσχετισμοί αυτοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο κύριος Ανδρουλάκης, διότι αν πάμε σε δεύτερες κάλπες, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα.

Το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί και ο λαός μάς δώσει αυτήν την ευκαιρία, θα είναι το πρόγραμμα. Και αυτό πρέπει να είναι, έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες συζητούν μήνες για το πρόγραμμα. Νομίζω ότι τα πρόσωπα θα είναι δευτερεύοντα».

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

«Δεν μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών, έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που ξεκίνησε, να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας θερμικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

»Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων; Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία και κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό, είναι παρανομία και αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι.

»Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι, και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, ψηφίστε με να τελειώσει το θέμα αυτό. Εγώ ευελπιστώ να έχει κάνει κάποια βήματα και η δικαιοσύνη, που δεν έχει καλέσει κανέναν ύποπτο μέχρι την στιγμή που μιλάμε και να υπάρχει μια δικογραφία.

»Θεωρώ ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, το λέω ανοιχτά. Ο κ. Ντογιάκος (σ.σ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) έχει την ευθύνη γιατί επιμελείται των ερευνών, κυρίως όμως έχει την ευθύνη γιατί προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο δικαστή, πρώην δικαστή, τον κύριο Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, από το να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση.

»Ο κύριος Ράμμος με απόλυτη ευθύνη, συνταγματική, έδωσε τα στοιχεία σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. Δεν ξέρω τι έδωσε στους άλλους, σε εμένα έδωσε τα στοιχεία ότι βρέθηκαν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ενδείξεις σαφέστατες παρακολούθησης από την ΕΥΠ που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ έβαζε την υπογραφούλα της να παρακολουθούνται υπουργοί, να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Κύρτσος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά είναι δεδομένα.

»Και υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο που είναι η PEGA η οποία έφτιαξε ένα πόρισμα το οποίο υιοθετήθηκε και λέει ότι το Predator ήταν ένα πράγμα με τον ΕΥΠ. Εγώ λοιπόν, ακόμα και αν δεν έχει κάνει βήμα η δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη, μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να συγκροτήσει προανακριτική με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και είναι οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτήν, σε πρώτη φάση ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου η ΑΔΑΕ να μην έχει τη δυνατότητα να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι.

»Ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο, και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν αφορά το σήμερα. Θα φτάσει την ώρα εκείνη. Ο στόχος είναι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα από τη μεταπολίτευση και μετά, να μην συγκαλυφθεί, διότι τούτη την ώρα που μιλάμε υπάρχουν χιλιάδες Gigabytes που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Που βρίσκονται; Οι παρακολουθήσεις στον τόπο μας γίνονται με διαδικασίες. Ο εισαγγελέας υπογράφει και εξηγεί ότι υπάρχει εθνικός λόγος και είχε μέχρι πρότινος αυτός που παρακολουθείτο τη δυνατότητα να μάθει γιατί τέθηκε υπό παρακολούθηση.

»Υπάρχει αυτήν την στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα πόσο πιο απλά να σας το πω;

»Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είπε τον Αύγουστο του ’22 ότι ο κ. Μητσοτάκης με παρακολουθούσε με στόχο να με εκβιάζει και να με έχει σε ομηρία. Επειδή η ελληνική λέξη είναι πλούσια όμως, είπε ‘με στόχο’. Δε θεωρώ ότι πέτυχε τον στόχο του. Δεν τον πέτυχε διότι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν κάθισε στα αυγά του, το κατήγγειλε, βγήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα δε δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκβιάστηκε, αλλά ο στόχος ήταν αυτός.

»Δεν ήταν όμως μόνο ο Ανδρουλάκης υπό παρακολούθηση. Δεκάδες υπουργοί, ήταν ο μισός επιχειρηματικός κόσμος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, αλήθεια και λογοδοσία».

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023κυβέρνηση ειδικού σκοπούΠροανακριτική ΕπιτροπήΥποκλοπές
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα