Β' γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών: Ανοικτά μέτωπα, ντέρμπι, «βολές» και… στοιχήματα

Ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή (15/10) για τους δήμους και τις περιφέρειες που δεν ανέδειξαν νικητή από την πρώτη Κυριακή, με τα ανοικτά μέτωπα να είναι αρκετά και… καίρια.

Το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων επικεντρώνεται και στον δήμο Αθηναίων, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας οριακά χάσει από την πρώτη Κυριακή την ευκαιρία να «τελειώσει» την υπόθεση με ποσοστό 41,35%, έναντι του Χάρη Δούκα που συγκέντρωσε μεν ποσοστό 14,19%, έχει δε επιπλέον στήριξη ενόψει της δεύτερης Κυριακής.

Ο υποψήφιος που αποτελεί την

επιλογή του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο προσπέρασε για να βρεθεί στον… τελικό, με τους δυο τους να στέλνουν μήνυμα ανατροπής για τον δήμο.

Ο κ. Δούκας θεωρεί ότι η συμμετοχή θα είναι «κλειδί» και είχε την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τον κ. Μπακογιάννη σε ντιμπέιτ.

Οι τόνοι έχουν ανέβει, με την πλευρά του επικεφαλής του συνδυασμού «ΑθήναΤΩΡΑ» να καταγγέλλει παραμονή της κρίσιμης… ρεβάνς οργανωμένη προβοκάτσια ακόμα και από βουλευτές της κυβέρνησης.

Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

Σε ντέρμπι έχει εξελιχθεί ο β’ γύρος και στη Θεσσαλονίκη, με τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να λαμβάνει στις πρώτες εκλογές 27,33% και 26.092 ψήφους, ενώ ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Αγγελούδης, έλαβε 25,74% και 24.572 ψήφους.

Καθοριστικό ρόλο για τις δεύτερες εκλογές θα παίξουν οι επιλογές των υπόλοιπων -επτά στον αριθμό- υποψηφίων, που αποτελούν το 46,93% (44.802 ψήφοι) του εκλογικού σώματος που πήγε στις κάλπες.

Ο τρίτος του α’ γύρου με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Πέγκας, που πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο 20,74% προτίμησε να μην δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους, αλλά στελέχη του συνδυασμού έστειλαν διαφορετικά μηνύματα.

Για παράδειγμα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και πλέον δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πέγκα, που σάρωσε με 4.663 σταυρούς, κάλεσε έμμεσα σε στήριξη του κ. Αγγελούδη. «Για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Η Θεσσαλονίκη αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που βίωσε την τελευταία τετραετία», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που, όμως, άλλα ονόματα του ψηφοδελτίου προτείνουν να μην ψηφιστεί κανείς από τους δύο.

Το… στοίχημα της Θεσσαλίας

Το μεγάλο… στοίχημα του β’ γύρου, αλλά και της κυβέρνησης, παίζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο νυν περιφερειάρχης, ο οποίος, όμως, δέχθηκε πολλά «πυρά» λόγω των χειρισμών του στο χτύπημα της κακοκαιρίας, Κώστας Αγοραστός, συγκέντρωσε ποσοστό 41,37% στον α’ γύρο και ανταγωνίζεται το 34,11% του Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος έχει τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την προεκλογική του περιοδεία για στήριξη των υποψηφίων περιφερειαρχών στη Λάρισα, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ του κ. Αγοραστού. Άλλωστε, τυχόν αποτυχία του να επανεκλεγεί θα θεωρηθεί και ως… μήνυμα για λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης γενικότερα στο θέμα της κακοκαιρίας.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η στάση του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ουσιαστικά συνέδεσε την εκταμίευση των αποζημιώσεων στους αγρότες της Θεσσαλίας με την επανεκλογή Αγοραστού, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για εκβιασμό των πολιτών της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας.

Οι… εκκρεμότητες

Γενικότερα, εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους.

Ήδη δημάρχους έχουν 248 από τους 332 δήμους της χώρας και οι 7 από τις 13 περιφέρειες.

Αναλυτικά τα… ανοικτά μέτωπα:

Περιφέρειες

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Βορείου Αιγαίου

Δυτικής Μακεδονίας

Θεσσαλίας

Ιονίων Νήσων

Πελοποννήσου

Δήμοι

Αγίας Παρασκευής

Αγίου Δημητρίου

Αγίου Νικολάου

Αθηναίων

Αιγάλεω

Αιγιαλείας

Ακτίου - Βόνιτσας

Αλεξανδρούπολης

Αλμυρού

Άργους - Μυκηνών

Αρριανών

Ασπροπύργου

Βύρωνος

Δάφνης-Υμηττού

Δέλτα

Δεσκάτης

Διονύσου

Δράμας

Δυτικής Αχαΐας

Δυτικής Μάνης

Ελαφονήσου

Ελευσίνας

Ερέτριας

Ζακύνθου

Ζαχάρως

Ζωγράφου

Ηγουμενίτσας

Ήλιδας

Ηλιουπόλεως

Ηρακλείου Αττικής

Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Θερμαϊκού

Θεσσαλονίκης

Ιεράπετρας

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Ιλίου

Ιωαννιτών

Καβάλας

Καισαριανής

Καλαμαριάς

Καλυμνίων

Καμένων Βούρλων

Κασσάνδρας

Καστοριάς

Κοζάνης

Κορδελιού-Ευόσμου

Λήμνου

Λοκρών

Λυκόβρυσης-Πεύκης

Μεγανησίου

Μεγαρέων

Μύκης

Ναυπλιέων

Νέας Ιωνίας

Νέας Σμύρνης

Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

Νότιας Κέρκυρας

Ξάνθης

Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Ορεστιάδας

Παιανίας

Παλαμά

Παπάγου-Χολαργού

Πατρέων

Παύλου Μελά

Πέλλας

Πεντέλης

Περάματος

Πετρουπόλεως

Πολυγύρου

Πύδνας-Κολινδρού

Πύλου - Νέστορος

Πύργου

Ραφήνας-Πικερμίου

Ρόδου

Σαρωνικού

Σκύρου

Σπάρτης

Τυρνάβου

Φιλοθέης-Ψυχικού

Χαϊδαρίου

Χαλανδρίου

Χερσονήσου

Χίου

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία

Όσον αφορά τη διαδικασία, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 π.μ. και θα είναι ανοικτές έως τις 7 μ.μ.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Για να μάθετε που ψηφίζετε μπορείτε να επισκεφθείτε την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, ή να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 2131361500, καθώς και να επισκεφθείτε ένα από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Σημειώνεται ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, εξωτερικού, κρατουμένων ή ναυτικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πολίτες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει επίσης να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.

αυτοδιοικητικές εκλογέςΜπακογιάννηςΖέρβαςΔούκαςΔήμος ΑθηναίωνδήμοιπεριφερειεςΘεσσαλονίκηθεσσαλίαΑγοραστόςΝΔΠασοκΣΥΡΙΖΑ
Keywords
αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, γυρος, μαθε που ψηφιζεις, ΠΑΣΟΚ, συριζα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, εκλογες, σταυροι, δίλημμα, λαρισα, εκκρεμότητες, ψηφοφορία, ηλεκτρονική, ypes, gov, ελλαδα, ιουνίου, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, κοζανη, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, δικαιολογητικα, εκλογες 2010 δημοτικες, βουλευτες, διαβατηριο, νικητη, ηλεκτρονική, αδεια, δουκας, θεμα, ονοματα, ωρα, ypes, αξιζει, διευθυνση, δίλημμα, δωσει, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητες, εμμεσα, επτα, εσωτερικων, ετος, υποθεση, κυβερνηση, μηνυματα, μητσοτακης, μπορειτε, ουσιαστικα, ρολο, συμμετοχή, ταυτοτητα, ψηφοφορία, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, gov.gr, gov, ιουνίου, κωστας, κυριακη, σπυρος, σωματα, σωματα ασφαλειας, υγειας
Αναζητήσεις
v-gyros-aftodioikitikon-eklogon-anoikta-metopa-nterbi-voles-kai-stoichimata.htm
Τυχαία Θέματα