Βίτσας: Πιο κοντά στις απόψεις μου ο Τσακαλώτος-Δε χρειαζόμαστε διαρχία

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FM, έδωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, που μεταξύ άλλων άνοιξε και τα «χαρτιά» του αναφορικά με τις επικείμενες διεργασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου στο κόμμα, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε αρχικά για τις διεργασίες του διαστήματος «Θεωρώ ότι ως τώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτά που γράφουνε στις εφημερίδες ότι σφαζόμαστε

και λοιπά εγώ ''αίμα'' δεν έχω δει».

Ερωτηθείς για το ποια υποψηφιότητα θα στηρίξει δήλωσε ότι «Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι εμένα μου ταιριάζει περισσότερο από άποψη πολιτικών θέσεων αλλά και αυτού που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο κ.Τσακαλώτος, αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω και τις άλλες.

Ο κ.Τσακαλώτος θεωρώ ότι είναι πιο κοντά στις απόψεις μου, δεν ταυτίζονται οι απόψεις μας αλλά είναι πιο κοντά, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε την εμπειρία του και τις δυνατότητές του ώστε να συγκροτηθεί με σίγουρο βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση περί διαρχίας ο κ. Βίτσας είπε ότι δε χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή διαρχία. Θα πάμε στο συνέδριο θα καθορίσουν ορισμένα πράγματα στο διαρκές συνέδριο και μετά θα πάμε σε μια γενική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του κόμματος που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Σημαντικότατο είναι να επικρατήσει πνεύμα ενότητας, δεν υπάρχει καμια διάθεση ''άμα χάσω φεύγω'' άλλωστε θα ήταν και όρος για να χάσει κάτι τέτοιο και νομίζω ότι πολύ γρήγορα ξεπερνάμε τα προβλήματα και πολύ γρήγορα και με τη βοήθεια του Α. Τσίπρα θα βρεθούμε σε θέση μάχης. Άλλωστε ο στόχος είναι ο νέος πρόεδρος να μιλήσει στη ΔΕΘ.

«Βεβαίως», συμπλήρωσε «πολλά πράγματα θα αλλάξουν, βεβαίως θα πάμε σε ένα συνέδριο μετά τον Νοέμβριο όπου θα εκλεγεί καινούργια Κεντρική Επιτροπή -έτσι νομίζω δηλαδή ή έτσι θέλω- και καινούργιος Γραμματέας και καινούργια Γραμματεία άρα με ανανεωμένη διάθεση θα προχωρήσουμε.

Εγώ δυσκολεύομαι να έχω ως λύση κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα την ανανέωση. Ανανέωση, ανανέωση, ανανέωση στο τέλος ... εντάξει. Το πρόγραμμα ορίζει πλαίσιο, εκείνο που θα πρέπει να κάνεις είναι με βάση το
πλαίσιο να ορίσεις πολύ συγκεκριμένη τακτική και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις».

Θα ήταν κουζουλό να πάμε με μια λογική ''δε συνέβη τίποτα''

Ερωτηθείς για το εαν έκανε καλώς και παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «Δεν ήταν βαρίδι αλλά όπως και να το μετρήσει κανένας, πέρα από το ότι ήταν δική του απόφαση, θα ήταν κουζουλό να πάμε με μια λογική ''δεν συνέβη τίποτα, χάσαμε 11-12 μονάδες, χάσαμε κέντρα που ήταν συνήθως αριστερά ...''.

Αποφάσισε ο ίδιος να πει ότι θα αναδείξουμε μια νέα ηγεσία, μετά στο συνέδριο να αναδείξουμε και μια νέα Κεντρική Επιτροπή και νομίζω ότι θα είμαστε πολύ χρήσιμοι και για την Αριστερά και για την κοινωνία.

Δεν υπάρχει λευκή επιταγή σε ένα αριστερό κόμμα

Αναφορικά με τον νέο Πρόεδρο που θα προκύψει σημείωσε ότι «Σε ένα αριστερό κόμμα βασική αρχή είναι η συλλογικότητα οπότε λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας. Υπάρχει κατανόηση, υπάρχει γνώση των δυσκολιών και υπάρχει και το ζήτημα της στήριξης.

Δεν θα είναι υπό κηδεμονία, εμείς θέλουμε όργανα που να λειτουργούν ανταλλάσουμε ιδέες και αυτό είναι ωφέλιμο και για το κόμμα και για την κοινωνία».

ΒίτσαςΤσακαλώτοςΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα