«Βολές» Ελ Εριάν σε Fed: Απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

10:25 9/3/2023 - Πηγή: Reporter

Απειλή για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα είναι, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, τα «μικτά» μηνύματα που στέλνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Fed.

«Πραγματικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και δεν χρειάζεται να είναι», έγραψε την Τρίτη ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρόεδρος του Κολεγίου Κουίνς στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σε ένα άρθρο για το Bloomberg,

σχολιάζοντας τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Για μία ακόμα φορά οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ τροφοδότησαν σημαντική αστάθεια στις αγορές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την οικονομική ευημερία όσο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Οι δηλώσεις του οικονομολόγου, έρχονται μετά την κατάθεση Πάουελ στην επιτροπή της Γερουσίας, στην οποία ανέφερε ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία θα μπορούσε να σημαίνουν ότι «το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

«Η εναλλακτική της συνέχισης ως έχει αυξάνει τις προκλήσεις για μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει μια σημαντική πράσινη μετάβαση, την αλλαγή της παγκοσμιοποίησης και των αλυσίδων εφοδιασμού, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την επιδείνωση της ανισότητας εισοδήματος, πλούτου και ευκαιριών», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελ-Εριάν δεν είναι ο μόνος οικονομολόγος που ασκεί κριτική στις αποφάσεις της Fed, καθώς και άλλοι σημαντικοί αναλυτές και ειδικοί τονίζουν ότι το κλίμα που δημιουργεί η τράπεζα είναι αντιπαραγωγικό.

Μοχάμεντ Ελ ΕριάνFEDΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΤζερόμ Πάουελ
Keywords
Τυχαία Θέματα