«Βουτιά» κοντά στο 5% το πετρέλαιο- Καταλύτες δολάριο και ζήτηση

Ισχυρά πτωτικά κινούνται την Τρίτη (12/7) οι τιμές του πετρελαίου, λόγω του ισχυρού δολαρίου και των προσδοκιών για αποδυνάμωση της ζήτησης λόγω των νέων περιορισμών του COVID-19 στον κορυφαίο παγκόσμιο εισαγωγέα αργού, την Κίνα, και των φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το ευρώ «βυθίστηκε» την Τρίτη και για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια διαπραγματεύθηκε σε ισοτιμία με το δολάριο. Παράλληλα, οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν καθώς η προοπτική περαιτέρω σύσφιξης της πολιτικής των κεντρικών

τραπεζών και οι ανησυχίες για την υγεία των οικονομιών σε όλο τον κόσμο ανησύχησαν τους επενδυτές.

Καθώς το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου επειδή καθιστά το εμπόρευμα πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Στη Δύση, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων τροφοδοτεί τις ανησυχίες για μια ύφεση που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε η Commerzbank.

Οι ανανεωμένοι περιορισμοί κινητικότητας για τον COVID-19 στην Κίνα επηρεάζουν επίσης τις τιμές, ανέφερε η τράπεζα. Πολλές κινεζικές πόλεις υιοθετούν νέους περιορισμούς για τον COVID-19, από την παύση των επιχειρήσεων έως τα lockdown, για να περιορίσουν τις νέες μολύνσεις καθώς εμφανίστηκε στη χώρα η εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή BA.5.2.1.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ όταν συναντηθεί με τους ηγέτες του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εντός του ΟΠΕΚ εξαντλείται, με τους περισσότερους παραγωγούς να αντλούν στη μέγιστη δυναμικότητα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν βρίσκεται στην Ασία για να συζητήσει τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των κυρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για τον περιορισμό των κερδών της χώρας και τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι τυχόν ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνουν και διυλισμένα προϊόντα.

«Ελπίζω ότι η πρόταση, η οποία είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, θα γίνει αποδεκτή από πολλές χώρες», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Ενεργειακού Φόρουμ του Σίδνεϊ.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις εμπορικές ροές αργού και καυσίμου.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 4,64% στα 99,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 4,32% στα 102,47 δολάρια το βαρέλι.

Φυσικό αέριο: Ξεπέρασε τα 170 ευρώ η μεγαβατώρα

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,832% στα 170,825 ευρώ η μεγαβατώρα, με την Ευρώπη να ανησυχεί για πλήρη διακοπή της παροχής από τη Ρωσία.

Ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,01% στα 1.732 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει 2,04% στα 18,742 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει ισχυρές απώλειες 2,67% στα 3,3395 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0026 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,36% στο 1,1846 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8464 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα