«Βουτιά» με τον…φόβο της Fed το πετρέλαιο-Υποχωρεί και το αέριο

Πτωτικά σχεδόν 2% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (19/4), καθώς οι πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να περιορίσουν την κατανάλωση του «μαύρου χρυσού» αντιστάθμισαν τα ισχυρά κινεζικά οικονομικά δεδομένα και την πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Η Federal Reserve είναι

πιθανό να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να μάχεται τον πληθωρισμό.

Οι αγορές δίνουν πλέον πιθανότητα 86% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάιο.

Στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι επίσης επιφυλακτικοί για τον πληθωρισμό και θεωρούν ότι τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η οικονομία του κορυφαίου εισαγωγέα αργού πετρελαίου, της κινεζικής, αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, 4,5% το πρώτο τρίμηνο, και η απόδοση του διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και υποδεικνύουν μια επιταχυνόμενη κινεζική οικονομία απέτυχαν να δώσουν ώθηση στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Στίβεν Μπρένοκ.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν κατά περίπου 2,68 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση στις τιμές, τα ασιατικά διυλιστήρια συνέχισαν να εξαγοράζουν ρωσικό αργό τον Απρίλιο. Η Ινδία και η Κίνα έχουν αγοράσει τη συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου μέχρι στιγμής τον Απρίλιο σε τιμές πάνω από το πλαφόν της δυτικής τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τους traders και τους υπολογισμούς του Reuters.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,90% στα 79,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,96% στα 83,11 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,339% στα 42,150 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,84% στα 1.982,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,98% στα 24,762 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,26% στα 4,0408 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,39% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0928 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,19% στο 1,2401 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8815 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα