«Βουτιά» στις Ευρωαγορές με τo βλέμμα στη Fed

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx, είχε πτώση 1,18% με όλους τους κλάδους να έχουν απώλειες.

Ιδιαίτερα, η Υγεία, τα Ταξίδια και οι Τράπεζες ηγήθηκαν των απωλειών, με «βουτιά» που έφτασε το 1,8%.

Από τους επιμέρους δείκτες,

ο γερμανικός DΑΧ υποχώρησε κατά 1,05% στις 15,727 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρέθηκε ακόμα χαμηλότερα κατά 1,39% στις 7,276 μονάδες και ο βρετανικός FTSE διολίσθησε κατά 0,76% στις 7,652 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB είχε πτώση 1,07% στις 18,585 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35σημείωσε απώλειες 0,71% στις 9.482 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI20 διολίσθησε κατά 1,24% στις 6.126,96 μονάδες.

Η απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί την Τετάρτη (20/9), με τους επενδυτές από τη μία να προσδοκούν για προσωρινό «πάγωμα» στις αυξήσεις, από την άλλη όμως παρακολουθούν στενά την οπτική της τράπεζας για τον αυξημένο πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε διεμυνήσει από το Τζάκσον Χολ, ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να φτάσει τον πληθωρισμό στο επιθυμητό 2%.

Έχει προηγηθεί άλλωστε και την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η δέκατη σερί διαδοχική αύξηση που έφτασε τα επιτόκια στα επίπεδα ρεκόρ του 4%.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της για τη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου την Τρίτη, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα αποφασίσει για το ύψος των επιτοκίων της την Πέμπτη.

Τέλος, την Παρασκευή, αναμένεται η Τράπεζα της Ιαπωνίας να κάνει γνωστές τις αποφάσεις της από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, όπως και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναφορικά με τα βασικά επιτόκια δανείων.

FEDΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣεπιτόκιακέρδημετοχές
Keywords
Αναζητήσεις
voutia-stis-evroagores-me-to-vlemma-sti-fed.htm
Τυχαία Θέματα