Βούτσιτς: Το ΝΑΤΟ κάνει τα στραβά μάτια στο Κόσοβο

Ανεβαίνει το... θερμόμετρο στα Βαλκάνια, καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντας Βούτσιτς, κάλεσε την Κυριακή (22/8) το ΝΑΤΟ να «κάνει τη δουλειά του» στο Κοσσυφοπέδιο, διαφορετικά υποστήριξε ότι η ίδια η Σερβία θα κινηθεί για να προστατεύσει τη μειονότητά της στην αποσχισθείσα επαρχία.

Το συναισθηματικά φορτισμένο τηλεοπτικό διάγγελμα του Βούτσιτς προς τον σερβικό λαό έρχεται μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου που διεξήχθησαν προ

ημερών με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Σερβία, μαζί με τους συμμάχους της Ρωσία και Κίνα, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, με την ΕΕ να προσπαθεί επί μακρόν, αλλά ανεπιτυχώς να εξομαλύνει μέσω συνομιλιών τις σχέσεις των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι βασική προϋπόθεση για ενδεχόμενη ένταξη Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στην Ένωση.

«Δεν έχουμε πού να πάμε, είμαστε στριμωγμένοι», είπε ο Βούτσιτς. «Θα σώσουμε τον λαό μας από διώξεις και πογκρόμ, αν το ΝΑΤΟ δεν θέλει να το κάνει».

Υποστήριξε ότι οι αλβανικές «συμμορίες» του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να σταματήσουν να περνούν στις βόρειες περιοχές, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων.

Φόβοι για νέα σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης

Σχεδόν 4.000 μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον πόλεμο του 1998-99 και οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση από τη Σερβία ή τη Ρωσία θα σήμαινε μεγάλη κλιμάκωση μιας ακόμα σύγκρουσης στην καρδιά της Ευρώπης.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τη μεσολάβηση της ΕΕ, δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικούς δρόμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμα να προστατεύσουν την ελευθερία μετακίνησης για όλες τις πλευρές.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν τον Ιούλιο όταν η κυβέρνηση της Πρίστινας υπό τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι τα σερβικά έγγραφα ταυτότητας και οι σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων δεν θα ισχύουν πλέον στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σέρβοι της μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο αντέδρασαν με οργή στις προτεινόμενες αλλαγές, στήνοντας οδοφράγματα και πυροβολώντας στον αέρα και προς την κατεύθυνση των αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Κάτω από δυτικές πιέσεις, ο Κούρτι ανέβαλε την εφαρμογή του μέτρου για την 1η Σεπτεμβρίου, όταν αναμένονται περισσότερα προβλήματα εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός μέχρι τότε.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θα «δουλέψει σκληρά» για να καταλήξει σε μια «συμβιβαστική λύση τις επόμενες 10 ημέρες», κατηγορώντας την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου ότι «την ενδιαφέρει μόνο να καταργήσει οποιοδήποτε ίχνος του σερβικού κράτους στο Κοσσυφοπέδιο».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Πρίστινα επιχειρεί «την οριστική απομάκρυνση του σερβικού λαού από το Κοσσυφοπέδιο».

Μάλιστα, όπως τόνισε, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό της «δίωξής» τους, οι Σέρβοι της μειονότητας που εργάζονται σε δημόσιες θέσεις πιθανώς θα εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.

ΒούτσιτςΝΑΤΟΚόσοβοΚοσσυφοπέδιοΣερβία
Keywords
Τυχαία Θέματα