Βραχυχρόνιες μισθώσεις, ελλείψεις προσωπικού: Οι μεγάλες απειλές για τα ξενοδοχεία

Η χωρίς έλεγχο ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι ελλείψεις προσωπικού, αλλά και η ανάγκη για μικρές επιχειρήσεις να «προλάβουν» το «πράσινο» και ψηφιακό «τραίνο» αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για τον κλάδο των ξενοδοχείων με βάση όσα ανέφεραν οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας, σε μαγνητοσκοπημένα μηνύματά τους, αλλά και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, στο πλαίσιο της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 25/11 στο περιθώριο της

XENIA 2023.

Μάλιστα ο κ. Βασιλικός χαρακτήρισε αδύναμη την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που έχει ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. «Οι θέσεις του ΞΕΕ παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες εδώ και μια δεκαετία» τόνισε ο κ. Βασιλικός, που ανέδειξε τις κοινωνικές επιπτώσεις του ζητήματος.

Να σημειωθεί ότι και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που χαιρέτισε τη Γ.Σ, έχει τονίσει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία είναι ένα πρώτο βήμα. Να σημειωθεί ότι η ίδια ως υπουργός το 2014 είχε προτείνει μια πιο «προχωρημένη» πρόταση, που ωστόσο δεν προχώρησε. Κάτι που επισημάνθηκε στη Γ.Σ. Αναφερόμενη, ειδικότερα, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Ολγα Κεφαλογιάννη είπε πως το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη αγορά, θα τεθεί προς ψήφιση μέσα στον Δεκέμβριο και στόχος είναι να ενσωματωθούν επιπλέον κανόνες και έλεγχοι, με την οριοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, προκειμένου τα ακίνητα που διατίθενται με όρους Airbnb να μη λειτουργούν στο πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία, αλλά συμπληρωματικά σε αυτά.

Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο Γ. Παράσχης, στον χαιρετισμός του στη Γ.Σ του ΞΕΕ, τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις ανταγωνιστικότητα με τα ξενοδοχεία. «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες κι έχουμε να κάνουμε πολλά προκειμένου να συνεχίσει ο κλάδος μας να αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και η χώρα μας να αξιοποιεί τη μετασχηματιστική δυναμική του τουρισμού για να επιτύχει τους στόχους της», τόνισε ο Αλ. Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι «είναι η ώρα της μετάβασης για την ελληνική ξενοδοχεία. Είναι η στιγμή όπου δε θα ακολουθήσουμε απλώς τις διεθνείς τάσεις, αλλά θα είμαστε εμείς που θα τις δημιουργήσουμε», κατέληξε.

Ελλείψεις προσωπικού

Στο μεταξύ, άλλη μια απειλή είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Ο αριθμός των «κενών» στα ξενοδοχεία φτάνει στο επίπεδο των 53.000, που αντιστοιχεί στο 20% των αναγκών του κλάδου. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, όπως τόνισε από το βήμα της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ο Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, επίσης προέταξε τα θέματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση μικρών ξενοδοχείων σε σχέση με δράσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την ανησυχία του για τη νέα φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων, «κάτι που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», αλλά και στην απογοήτευση του κλάδου για την «πολύ αδύναμη νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις».

«Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο τη βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία. Κι επειδή είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που πλέκει το εγκώμιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας και χρησιμοποιεί ξενοδοχειακούς πολλαπλασιαστές για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας έχω να πω μονάχα ένα πράγμα, «φέρτε μας και τα ένσημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δομικό πρόβλημα χαρακτήρισαν την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό τόσο η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Παράσχης. «Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο, είναι μια δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να εστιάσουμε σε τρόπους για να λυθεί και το ζήτημα στέγασης των εργαζομένων σε κάποιους προορισμούς», τόνισε η υπουργός Τουρισμού και πρότεινε να «βγουν από την αγορά παλιά ξενοδοχεία και να μετατραπούν σε κατοικίες για τους εργαζόμενους».

Γιώργος Αλεξάκης

#Βραχυχρόνιες_Μισθώσεις #ελλείψεις_προσωπικού #ξενοδοχεία #ΑΠΕΙΛΕΣ_ΓΙΑ_ΤΑ_ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ #XENIA_2023
Keywords
Αναζητήσεις
vrachychronies-misthoseis-elleipseis-prosopikou-oi-megales-apeiles-gia-ta-xenodocheia.htm
Τυχαία Θέματα