Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 4%- Τα «αγκάθια»

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα στο 4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, τροφοδοτούμενος από την άνοδο των τιμών του αλκοόλ και του καπνού.

Αυτός ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2023.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρια πτώση στο 3,8%, μετά την απότομη πτώση του Νοεμβρίου στο 3,9%.

Σε μηνιαία βάση,

ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4%, πάνω από την πρόβλεψη για 0,2% και από 0,2% τον Νοέμβριο.

Το αλκοόλ και ο καπνός είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο, ενώ αντίθετα αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού διαμορφώθηκε σε 5,1% ετησίως, πάνω από την πρόβλεψη του Reuters για 4,9% και παρέμεινε αμετάβλητος από τον Νοέμβριο.

Η μεγαλύτερη ανοδική συνεισφορά προήλθε από τις υπηρεσίες ταξιδιών και μεταφορών.

«Όπως είδαμε στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο πληθωρισμός δεν πέφτει σε ευθεία γραμμή, αλλά το σχέδιό μας λειτουργεί και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για τον έλεγχο του δανεισμού και τώρα στρίβουμε, επομένως πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία που χαράξαμε, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης της ανάπτυξης με πιο ανταγωνιστικά φορολογικά επίπεδα», συμπλήρωσε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική την 1η Φεβρουαρίου, μετά από ραγδαία αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον αφανή πληθωρισμό.

Ένας νέος γύρος δεδομένων για θέσεις εργασίας τη Δευτέρα υπογράμμισε επίσης τη δύσκολη πορεία που έχει μπροστά της η βρετανική κεντρική τράπεζα, καθώς αποφασίζει πότε και πόσο δραστικά θα μειώσει τα επιτόκια το 2024. Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος περισσότερες από 100 μονάδες βάσης περικοπών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο αριθμός των κενών θέσεων που δημοσιεύτηκαν μειώθηκε κατά 49.000 το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερό στο 4,2%.

#πληθωρισμός #Βρετανία #Ηνωμένο_Βασίλειο
Keywords
Τυχαία Θέματα