Βρετανία: Πρόωρες εκλογές ζητούν οι Εργατικοί μετά την παραίτηση Τζόνσον

Εντείνονται οι τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, μετά και την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από το βουλευτικό αξίωμα.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ ζήτησε την Κυριακή (11/6) τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών, με την κρίση στους Τόρις να βαθαίνει.

«Αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει να τελειώσει. Οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν μια χαοτική κυβέρνηση των Τόρις και έναν αδύναμο πρωθυπουργό τον οποίο κανείς δεν ψήφισε», έγραψε στο Τwitter ο Στάρμερ και συνέχισε λέγοντας ότι ο Ρίσι Σούνακ «πρέπει να προκηρύξει εκλογές

και να αφήσει τον λαό να εκφραστεί για τα 13 χρόνια αποτυχίας των Συντηρητικών».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζήτησαν επίσης πρόωρες εκλογές. «Έφτασε η ώρα οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν για αυτή τη χαοτική διακυβέρνηση των Συντηρητικών», δήλωσε η Ντέιζι Κούπερ, αντιπρόεδρος του κόμματος.

Ο Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από μια σειρά σκανδάλων, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι παραδίδει την έδρα του ως βουλευτής. Άλλοι δύο βουλευτές, στενοί του σύμμαχοι, παραιτήθηκαν επίσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον ήταν αβέβαιο, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική έρευνα για το αν παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων όταν δήλωσε ότι είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τζόνσον, Γκούτο Χάρι, είπε στο Sky News ότι ο πρώην ηγέτης «εκδιώχθηκε» από την πολιτική.

Από την πλευρά του, ένας άλλος πιστός σύμμαχος του Τζόνσον, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ είπε στην κυριακάτικη έκδοση της Mail ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε «εύκολα να επιστρέψει στο κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές».

ΒρετανίαΣουνάκΤζόνσονΕργατικοί
Keywords
Αναζητήσεις
vretania-proores-ekloges-zitoun-oi-ergatikoi-meta-tin-paraitisi-tzonson.htm
Τυχαία Θέματα