Ξένες αλυσίδες εισβάλουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

02:11 4/5/2011 - Πηγή: Reporter
Την ώρα που πρόσφατη έκθεση της PricewaterhouseCoopers κατέτασσε την Αθήνα στην προτελευταία θέση, ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκές πόλεις, σε επενδύσεις σε ακίνητα, κτηματομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι μεγάλες ευρωπαικές λιανεμπορικές αλυσίδες δίνουν μετρητά (!) για ιστορικά ακίνητα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.Το γεγονός αυτό, αναφέρουν οι αναλυτές του κλάδου, δεν θα πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα. Μεγάλοι ξένοι επενδυτές και πολυεθνικές αλυσίδες
αναζητούν ευκαιρίες στο κέντρο της Αθήνας, επενδύοντας παράλληλα στην δυναμική είσοδο τους στην ελληνική αγορά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνεται σε έκθεση του βρετανικού οίκου ακινήτων Savills, στο «πληγέν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις κέντρο» τα κενά καταστήματα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Το ποσοστό των κενών χώρων στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (π.χ. Ερμού) ανέρχεται στο 10%, ενώ στις περιφερειακές εμπορικές αρτηρίες αγγίζει το 20%. Η τάση αυτή εξηγεί και το γιατί η Ερμού ''κατρακύλησε'' το 2010 επτά θεσεις (στην 19η θέση) λόγω της κρίσης στη λίστα των ακριβότερων δρόμων του κόσμου, ενώ πριν την κρίση και η Ερμού βρισκόταν στη 10η θέση (το 2006), το 2008 ήταν στην 11η θέση, ενώ το 2009 βρέθηκε 12η, στην έρευνα της Cushman & Wakefield. Πολλοί είναι οι μεσίτες που βρίσκονται σε αναζήτηση αγοραστών με κύριο επιχείρημα την εκλογίκευση των τιμών στα ακίνητα του κέντρου. Μάλιστα, αρκετοί είναι που θεωρούν ότι ξεκινά μία περίοδος που τα ονόματα των μεγάλων ιδιοκτητών του κέντρου θα αλλάξουν.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
Keywords
Τυχαία Θέματα