Υγεία: Κινήσεις με ορίζοντα τα μη κρατικά πανεπιστήμια

10:45 9/2/2024 - Πηγή: Reporter

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024, το ΥΓΕΙΑ, μέλος του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG) ανακοίνωσε την αποκλειστική συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, κ. Θεόδωρο Κωφίδη. Η κίνηση συνδέεται με την πρόθεση ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

και την ανάπτυξη Διεθνούς Κέντρου Καρδιάς στο οποίο θα ηγηθεί ο διαπρεπής καρδιοχειρουργός.

Το Υγεία σχεδιάζει μία πολυδιάστατη επένδυση με επίκεντρο την καρδιοχειρουργική και κεντρικό πρόσωπο τον κ. Κωφίδη, ο οποίος μετά από καριέρα 36 ετών στο εξωτερικό επιστρέφει στην Ελλάδα με ένα νέο όραμα.

Ο κ. Κωφίδης έχει εισαγάγει πολλές νέες τεχνολογίες στον τομέα της καρδιοχειρουργικής και έχει πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Καρδιοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης και με σημαντική δράση στο χώρο της υγείας καθώς μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος του I.R.I.S. (Πρωτοβουλία για την Έρευνα και την Καινοτομία στη Χειρουργική) και ένα από τα ελάχιστα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Θωρακοχειρουργικής (AATS) στη Ν.Α Ασία.

Σημειώνεται πάντως ότι και το Υγεία έχει ιστορικό αριστείας στα θέματα καρδιοχειρουργικής αφού στις εγκαταστάσεις του έγινε η πρώτη εγχείρηση καρδιάς στη χώρα. Σήμερα το νοσοκομείο έχει σημαντικές επιτυχίες να επιδείξει και συγκρίνεται μόνο με το Ωνάσειο, το οποίο μάλιστα ξεπερνά σε ορισμένους τομείς, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση. Ο εμπλουτισμός του δυναμικού του νοσοκομείου με τον κ. Κωφίδη σηματοδοτεί την αναβάθμιση των επεμβατικών πρακτικών που εφαρμόζονται σήμερα και τη στόχευση της διοίκησης στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Από την πλευρά του ο κ. Κωφίδης δήλωσε ότι μοιράζεται το ίδιο όραμα με τη διοίκηση του Υγεία αναφερόμενος σε νέες τεχνικές στον τομέα της καρδιοχειρουργικής με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους χάρης στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Πολυταξιδεμένος, έμπειρος και μάχιμος κλινικός καρδιοχειρουργός, ο κ. Κωφίδης διαθέτει επίσης επιχειρηματικό πνεύμα, όπως φάνηκε από την παρουσίασή του που εστίασε και στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας πέραν των νέων τεχνικών που στοχεύουν να υπηρετήσουν τον Έλληνα ασθενή και να αναδείξουν την τεχνογνωσία καρδιοχειρουργών και καρδιολόγων. Μίλησε για ένα γόνιμο οικοσύστημα και για το παράθυρο ευκαιρίας που αναδεικνύει για τη χώρα η αξιοποίηση τεχνολογίας αλλά τόνισε και την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας.

Ο κ. Κωφίδης θέλει να ηγηθεί μιας προσπάθειας που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στο διεθνές γίγνεσθαι υιοθετώντας κορυφαίες μεθόδους αντιμετώπισης καρδιακών παθήσεων που χρησιμοποιούνται στα καλύτερα καρδιοχειρουργικά κέντρα του πλανήτη. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο ταξίδι του ασθενούς από το Α στο Ω, σε τεχνικές που βοηθούν τον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι του σε 3 ημέρες μετά από εγχείρηση καρδιάς, σε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, σε υβριδικού τύπου προσεγγίσεις με συνεργασία καρδιολόγών και καρδιοχειρουργών κ.α.. Όπως τόνισε, με την εξέλιξη της τεχνολογίας ανεβαίνει το επίπεδο συνεργασίας των επιστημόνων αλλά και ο πήχης για τις υπηρεσίες προς τον ασθενή.

Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών του Υγεία και της συμφωνίας με τον διαπρεπή επιστήμονα προωθούνται συνεργασίες με τα κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού και ήδη νεαροί καρδιοχειρουργοί από όλο τον κόσμο εκδηλώνουν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Κωφίδης αναφέρθηκε σε σχετικά αιτήματα που δέχεται τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο καρδιολογικού τουρισμού στο πλαίσιο του οράματος για ίδρυση κέντρου καρδιάς στην Ελλάδα, ένα κέντρο εκπαίδευσης που θα μπορούν να επισκέπτονται επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις της καρδιολογίας.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΥΓΕΙΑ #ΜΗ_ΚΡΑΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα