Υπεύθυνη εφαρμογή συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στην δημοσιογραφία

12:18 2/1/2024 - Πηγή: Reporter

Η διακυβερνητική συντονιστική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία της πληροφορίας (CDMSI) ενέκρινε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την υπεύθυνη εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη δημοσιογραφία.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν σημαντική συμβολή στην προώθηση μιας δημόσιας επικοινωνιακής σφαίρας βασισμένης στο κράτος δικαίου και συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρέχουν πρακτική καθοδήγηση στους σχετικούς φορείς, ιδίως σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, αλλά και σε κράτη, παρόχους τεχνολογίας

και ψηφιακές πλατφόρμες που διαδίδουν ειδήσεις, αναφέροντας λεπτομερώς τον τρόπο χρήσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της δημοσιογραφίας.

Το κείμενο καλύπτει τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα στάδια της δημοσιογραφικής παραγωγής, που κυμαίνονται από την απόφαση χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, την απόκτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, την ενσωμάτωση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην επαγγελματική πρακτική και την εξωτερική διάσταση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις αίθουσες σύνταξης, συγκεκριμένα την επίδρασή της στην κοινό και κοινωνία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν επίσης ορισμένες ευθύνες για τους παρόχους τεχνολογίας και τις πλατφόρμες, καθώς και για τα κράτη μέλη.

Το τελευταίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη προτύπων για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την παροχή υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη υπεύθυνων δημοσιογραφικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες εκπονήθηκαν από μια υποεπιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αύξηση της ανθεκτικότητας των μέσων ενημέρωσης, αναπτύχθηκαν παράλληλα με τις ευρύτερες εργασίες για τη μελλοντική σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#τεχνητή_νοημοσύνη #δημοσιογραφία #Συμβούλιο_της_Ευρώπης #κράτος_δικαίου #Ανθρώπινα_δικαιώματα
Keywords
Αναζητήσεις
ypefthyni-efarmogi-systimaton-technitis-noimosynis-stin-dimosiografia.htm
Τυχαία Θέματα