Υποχωρεί ελέω ζήτησης το πετρέλαιο- «Βουτιά» για το φυσικό αέριο

Ελαφρά πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (16/6), καθώς οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων ενίσχυσαν το κλίμα, αντισταθμίζοντας μια στενότερη αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της υψηλότερης κινεζικής ζήτησης και των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.

Η Τράπεζα της Αγγλίας

πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών την Πέμπτη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προανήγγειλε ουσιαστικά αύξηση τουλάχιστον μισής ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά πετρελαίου», ανέφεραν σε έκθεσή τους την Παρασκευή αναλυτές της Commerzbank.

«Φαίνεται ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερα “σκληρά” στοιχεία για να επιβεβαιώσει τυχόν περιορισμένη προσφορά στην αγορά», συμπλήρωσαν.

Η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Ωστόσο, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς ένα μικρό εβδομαδιαίο κέρδος μετά από πτώση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο περίπου 3% την Πέμπτη, με την ελπίδα αύξησης της κινεζικής ζήτησης. Η απόδοση του διυλιστηρίου της Κίνας αυξήθηκε τον Μάιο στο δεύτερο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corp αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Ενώ η κινεζική ζήτηση αυξάνεται, οι εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή αργού που εφαρμόστηκαν τον Μάιο από τον ΟΠΕΚ+, συν μια πρόσθετη περικοπή από τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, θα περιορίσουν την προσφορά.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλό ενός μηνός έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων την Πέμπτη. Ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα, γεγονός που μπορεί να τονώσει τη ζήτηση.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,28% στα 70,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,15% στα 75,56 δολάρια το βαρέλι.

Κατρακυλά το φυσικό αέριο

«Βουτιά» καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς κατρακυλούν 12,748% στα 35,900 ευρώ η μεγαβατώρα. Είχε προηγηθεί το «άλμα» της προηγούμενης ημέρας λόγω των πληροφοριών ότι η Ολλανδία θα κλείσει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,32% στα 1.977 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,60% στα 24,09 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,38% στα 3,886 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0955 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,16% στο 1,2803 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8558 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
ypochorei-eleo-zitisis-to-petrelaio--voutia-gia-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα
Υποχωρεί, - Βουτιά,ypochorei, - voutia