Υποχωρεί ξανά το πετρέλαιο παρά την κινεζική ανάπτυξη

Το πετρέλαιο υποχώρησε για δεύτερη ημέρα την Τρίτη (18/4), καθώς τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία της Κίνας απέτυχαν να αποσπάσουν την προσοχή από μια πιθανή αύξηση στα επιτόκια των ΗΠΑ και την ευρύτερη ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Oι τιμές στο αργό δέχτηκαν επίσης πιέσεις από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Ιράκ και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, που έκαναν ένα βήμα προς την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου

του βορρά από το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν, αφού είχαν διακοπεί τον περασμένο μήνα.

«Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την παγκόσμια ανάπτυξη και από το αν η οικονομία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πρόσφατη ΄΄καταιγίδα΄΄, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η αυστηρότερη πίστωση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Craig Erlam της χρηματιστηριακής OANDA, αναφερόμενος στις προοπτικές για την τιμή του πετρελαίου.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το πετρέλαιο είχε βρει υποστήριξη από τα στοιχεία που έδειχναν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο 4,5% το πρώτο τρίμηνο και ότι η διακίνηση στα διυλιστήρια πετρελαίου αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η προοπτική μιας νέας αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ, τα οποία στήριξαν το δολάριο ΗΠΑ, συνέβαλε στο αρνητικό κλίμα.

Οι έμποροι αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο, σε σχέση με τα επίπεδα 4,75%-5% που είναι τώρα.

Έτσι, σήμερα Τρίτη (18/4), το αργό υποχώρησε οριακά κατά 0,10% στα 80,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχώρησε κατά 0,05% στα 84,71 δολάρια το βαρέλι.

Στο επίκεντρο την Τρίτη θα είναι το πιο πρόσφατο στιγμιότυπο των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια και προβλέπουν επίσης μείωση της βενζίνης και των αποσταγμάτων.

Η πρώτη από τις δύο εκθέσεις αυτής της εβδομάδας, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, αναμένεται στις 20:30.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται αντίθετα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ανεβαίνοντας κατά 0,19% στα 41,59 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ανεβαίνει κατά 0,47% στα 2,016 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,44% στα 25,20 δολάρια η ουγγιά και τέλος ο χαλκός καταγράφει μικρότερη άνοδο κατά 0,32% στα 4,080 δολάρια η λίβρα.

Το δολάριο υποχώρησε την Τρίτη μετά τα χθεσινά κέρδη. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα με τιμές στο αμερικανικό νόμισμα πιο ακριβά για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα, κάτι που επί της παρούσης δεν ισχύει.

Συγκεκριμένα, υποχωρεί κατά 0,47% σε σχέση με το ευρώ και η ισοτιμία αντιστοιχεί σε 1,097 δολάριο ανά ευρώ, ενώ υποχωρεί και σε σχέση με τη βρετανική λίρα (-0,54%) και η ισοτιμία είναι 1,244 δολάρια ανά λίρα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΚίναΗΠΑεπιτόκιαχρυσόςδολαριοΕμπορεύματα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα