Υποχωρούν, αλλά παραμένουν ψηλά οι τιμές του πετρελαίου

14:02 7/2/2022 - Πηγή: Reporter

«Φρένο» μπαίνει στις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (7/2), καθώς παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση, χωρίς, πάντως, να πέφτουν κάτω από τα 91 δολάρια το βαρέλι.

Ορισμένοι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη μετά τα σημάδια προόδου στις πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, αλλά οι τιμές υποστηρίζονται από την αύξηση της κατανάλωσης εν μέσω συνεχιζόμενων περιορισμών της προσφοράς.

Η

κακοκαιρία που έπληξε πολιτείες των ΗΠΑ δημιούργησε προβλήματα στις προμήθειες, καθώς διυλιστήριο στο Τέξας με παραγωγή 593.000 βαρέλια ημερησίως, έκλεισε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό αργό υποχωρεί τη Δευτέρα κατά 0,79% στα 91,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,39% στα 92,91 δολάρια το βαρέλι.

Το φυσικό αέριο κάνει «βουτιά» 4,27%.

Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και οι ανησυχίες γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία διατήρησαν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία αυτή την εβδομάδα για να σταθμίσουν πόσο επιθετικά θα αυξήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Ο χρυσός ήταν ένα σπουδαίο αντιστάθμισμα τον περασμένο μήνα έναντι της πτώσης των μετοχών και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, οπότε αυτό τον ισχυροποιεί», δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Όλε Χάνσεν, προσθέτοντας ότι η ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν μια άλλη πρόκληση που ο χρυσός ξεπέρασε πραγματικά καλά.

«Είναι ένας συνδυασμός του πληθωρισμού που προφανώς δεν είναι παροδικός... Ένα άλλο θέμα που δεν μπορούμε πραγματικά να αγνοήσουμε είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ παρέμειναν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2019, αφού η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι μισθοί εκτός αγροτών αυξήθηκαν κατά 467.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας την επιθετική πολιτική της Fed.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο χρυσός ανεβαίνει 0,32% στα 1.813,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,55 στα 22,823 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, ο χαλκός υποχωρεί 0,60% στα 4,4605 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1439 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,13% στο 1,3512 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ανεβαίνει 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8466 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόχαλκόςασήμιδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα