Υποχωρούν ελέω Κίνας οι τιμές του πετρελαίου-Κατρακυλά το φυσικό αέριο

Πτώση κοντά στο 1% καταγράφουν τη Δευτέρα (24/10) οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν ότι η ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο παρέμεινε υποτονική τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυστηρές πολιτικές για τον COVID-19 και οι εξαγωγές καυσίμων περιόρισαν την κατανάλωση.

Αν και υψηλότερες από ό,τι τον Αύγουστο, οι εισαγωγές αργού 9,79 εκατ. βαρελιών της Κίνας τον Σεπτέμβριο ήταν 2% χαμηλότερες από ένα χρόνο νωρίτερα, έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία

τη Δευτέρα, καθώς ανεξάρτητα διυλιστήρια περιόρισαν τη διακίνηση εν μέσω χαμηλών περιθωρίων κέρδους και ισχνής ζήτησης.

«Η πρόσφατη ανάκαμψη των εισαγωγών πετρελαίου υποχώρησε τον Σεπτέμβριο», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ, προσθέτοντας ότι τα ανεξάρτητα διυλιστήρια απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν αυξημένες ποσοστώσεις, καθώς τα συνεχιζόμενα lockdown που σχετίζονται με τον COVID επιβάρυναν τη ζήτηση.

«Αυτό επιδεινώθηκε από την πτώση των περιθωρίων κέρδους των διυλιστηρίων και τους περιορισμούς των εξαγωγών προϊόντων», συμπλήρωσαν οι αναλυτές.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ήταν οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές της Κίνας τον Σεπτέμβριο.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την κινεζική πολιτική μηδενικού COVID-19 και η κρίση στον τομέα των ακινήτων υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, ανέφεραν οι αναλυτές της ING, παρόλο που η αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο την περασμένη εβδομάδα παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πώληση των εναπομεινάντων 15 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ. Η πώληση είναι μέρος της απελευθέρωσης- ρεκόρ 180 εκατομμυρίων βαρελιών που ξεκίνησε τον Μάιο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε ότι στόχος του θα είναι να αναπληρώσει τα αποθέματα όταν το αμερικανικό αργό είναι περίπου στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι σχετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου ενθαρρύνουν τις εταιρείες να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις, ανέφερε σε έκθεσή της η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,03% στα 84,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,81% στα 90,60 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από 100 ευρώ η μεγαβατώρα το φυσικό αέριο

Μεγάλη πτώση καταγράφουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας υποχωρούν 14,727% στα 96,850 ευρώ η μεγαβατώρα.

Καθοριστικό στη «βουτιά» εκτιμάται ότι είναι το γεγονός ότι ακόμα οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές για την εποχή στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Μάλιστα, αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη για το φθινόπωρο βοήθησαν στο να αποθηκευτούν αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν μέσα στον «βαρύ» χειμώνα.

Άλλωστε, οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου και έπειτα κυμαίνονται από 131 μέχρι 142 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,24% στα 1.652,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,49% στα 19,163 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,73% στα 3,4485 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,42% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9819 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ελαφρά ανοδικά 0,03% στο 1,1305 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,39% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8687 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα