Υποχρεωτική εκπαίδευση ευρωβουλευτών για την πρόληψη της παρενόχλησης εργαζομένων!

14:01 3/4/2024 - Πηγή: Reporter

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε αλλαγές στους εσωτερικούς κανόνες για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στο χώρο εργασίας και την προώθηση της καλής διαχείρισης του γραφείου.

Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα, Τετάρτη, (15 ψήφοι υπέρ, εννέα κατά, καμία αποχή) στοχεύει στην ενίσχυση των κανόνων του Κοινοβουλίου για την πρόληψη των συγκρούσεων και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας και την προώθηση της καλής διαχείρισης των υπηρεσιών, με την καθιέρωση υποχρεωτικής εξειδικευμένης εκπαίδευσης για τους ευρωβουλευτές.

Οι βουλευτές που δεν ολοκληρώσουν αυτήν

την εκπαίδευση εντός των πρώτων έξι μηνών της θητείας τους (εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις ή εκτός εάν το έχουν κάνει προηγουμένως) θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις και δε θα μπορούν να εκλεγούν ως βουλευτές (π.χ. Προεδρείο του ΕΚ ή ως πρόεδρος επιτροπής), να ορίζοναι ως εισηγητές ή να συμμετέχουν σε επίσημη αντιπροσωπεία ή διοργανικές διαπραγματεύσεις.

Η Διάσκεψη των Προέδρων (δηλαδή ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί πολιτικών ομάδων) μπορεί, με πλειοψηφία τριών πέμπτων ,που αποτελείται από τουλάχιστον τρεις ομάδες, να καταθέσει πρόταση στην ολομέλεια για την απομάκρυνση οποιουδήποτε εκλεγμένου αξιώματος (π.χ. μέλους του Προεδρείου του ΕΚ ή προέδρου επιτροπής ) εάν αποτύχει να ολοκληρώσει την εκπαίδευση. Σε μια τέτοια ψηφοφορία θα ισχύει ένα όριο διπλής πλειοψηφίας: τα δύο τρίτα των ψήφων και η πλειοψηφία όλων των βουλευτών του ΕΚ. Η ίδια διαδικασία θα ισχύει και για τους εισηγητές, με την τελική απόφαση στην περίπτωση αυτή να λαμβάνεται από την αρμόδια επιτροπή.

Η εισηγήτρια, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Gabriele Bischoff σχολίασε: «Το Κοινοβούλιο έχει καθήκον να θέσει το χρυσό πρότυπο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, με σαφείς κανόνες και αυστηρές κυρώσεις, για μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής. Η πρόληψη είναι το κλειδί, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα προληπτικά και η υποχρεωτική εκπαίδευση ενισχύει τη δέσμευσή μας σε έναν χώρο εργασίας όπου η αξιοπρέπεια όλων γίνεται σεβαστή και προστατεύεται. Εκπληρώσαμε τη σαφή πολιτική εντολή που δόθηκε από το Προεδρείο του Κοινοβουλίου και ανυπομονούμε να οριστικοποιηθούν οι νέοι κανόνες στην Ολομέλεια, για χάρη όλου του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό το Σώμα».

Η έκθεση αναμένεται να υποβληθεί στη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες στις 10-11 Απριλίου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#ΕΕ #Ευρωκοινοβούλιο #ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ_ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα