Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Θεσσαλία: «Η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα» - Δημήτρης Κουρέτας: «Το 90% των πραγμάτων είναι κοινά» (φωτό & βίντεο)

Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Θεσσαλία: «Η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα» - Δημήτρης Κουρέτας: «Το 90% των πραγμάτων είναι κοινά» (φωτό & βίντεο)ggakisMon, 03/11/2024 - 13:39

Συνάντηση με φορείς της Θεσσαλίας και αγρότες της περιοχής είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα μπορούσε η σημερινή να χαρακτηριστεί και ως «Μέρα Θεσσαλίας» καθώς υπάρχουν δύο ραντεβού, ένα με θεσμικούς φορείς της περιοχής, αλλά και με αντιπροσωπεία αγροτών, με στόχο την ανάταξη των περιοχών που χτυπήθηκαν από

την κακοκαιρία Daniel σύμφωνα με την έκθεση της ολλανδικής εταιρίας HVA που παραδόθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο των Ολλανδών ειδικών «ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες, Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. Η δουλειά αυτή έγινε στο πεδίο και όχι στο γραφείο».

«Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel σε ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά «στη διάσταση που δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας: «Δεν έπρεπε να περιμένουμε το CERN για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επειδή είδα και τις δηλώσεις του κου Περιφερειάρχη ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Δεν πρότεινε εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω λοιπόν εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα».

«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων μετά από χρόνια να μην είναι αναστρέψιμη», κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ξεκίνησε με παρουσίαση της μελέτης από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρίας που τη συνέταξε.

Αμέσως μετά έλαβε πρώτος το λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ο οποίος τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολύ το επόμενο διάστημα».

«Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Όπως ειπώθηκε, η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία.

Επίσης όλες οι τοποθετήσεις των δημάρχων και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων είναι σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα και ένας εξ αυτών ανέφερε πως «οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι τους».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο Δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, o Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχίλας και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Στεργούλης.

Από την εταιρεία HVA έλαβε μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

H εισήγηση του Πρωθυπουργού

«Πρόκειται για ένα μάστερ πλαν το οποίο ξεπερνάει τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες, από 8 διαφορετικές ειδικότητες υδρολογία, μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια δουλειά η οποία έγινε στο πεδίο μια μελέτη την οποία θα πρέπει να τη δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει.

Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία, ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά.

Θα ήθελα εξ αρχής να αναφερθώ στην διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Δεν έπρεπε να περιμένουμε το CERN για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επειδή είδα και τις δηλώσεις του κου Περιφερειάρχη ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία.

Δεν πρότεινε εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω λοιπόν εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα.

Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη η τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα 10, 15, 20 δεν το γνωρίζουμε. Ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων θα είναι μη αναστρέψιμη και σ αυτό έχουμε όλοι μια ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια. Σταματώ εδώ.

Θα ήθελα να οργανώσουμε τη συζήτηση ως εξής Θα κάνει ομιλία στην παρουσίαση και στη συνέχεια θα δώσω κατ αρχάς τον λόγο στον Περιφερειάρχη και στους δημάρχους που θέλουν να τοποθετηθούν.

Όπως καταλαβαίνετε θα έχουμε λίγο μια δυσκολία αν τοποθετηθείτε όλοι, οπότε θα ήθελα αν αισθάνεστε ότι έχετε καλυφθεί από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο ορθολογική διαχείριση του χρόνου μας.

Και βέβαια να πω εξ αρχής ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά».

Με δεδομένες τις δυσκολίες, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να λειάνει τις ενστάσεις και να καταστήσει τους τοπικούς θεσμικούς φορείς συμμέτοχους στο σχέδιο που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, καθώς εκκρεμούν οι παρατηρήσεις των συναρμόδιων υπουργείων στο master plan των Ολλανδών. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την περασμένη Παρασκευή μια πρώτη συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, τους οποίους ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Ολλανδοί που μελέτησαν για μήνες το ανάγλυφο της περιοχής, προκρίνουν την επέκταση της Λίμνης Κάρλας, τη δημιουργία πολλών μικρότερων φραγμάτων στα βουνά της περιοχής, αλλά και παρεμβάσεις για την «απελευθέρωση» της ροής του Πηνειού και των παραποτάμων του. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και παρεμβάσεις σε γέφυρες, ενώ στο τραπέζι είναι και η δημιουργία περιοχών «ελεγχόμενης πλημμύρισης», στις οποίες δεν θα πρέπει να υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα. Όπως λένε στελέχη της ολλανδικής εταιρίας, κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να τρέξουν εντός μηνών, κάποιες άλλες είναι μεσοπρόθεσμα εφικτές και άλλες είναι πιο μακροπρόθεσμενες, ανάλογα και με την πορεία δημοπράτησης μεγάλων έργων υποδομής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας, ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί και αντιπροσωπεία αγροτών από την περιοχή. Κάποιοι εξ αυτών είχαν έρθει και στο ραντεβού που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους όλων των μπλόκων της χώρας, αν και από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες παροχές.

/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-03/m.jpg?itok=gEW5mT4l
Keywords
Τυχαία Θέματα