Δήμητρα Κεχαγιά: Ό,τι υποσχεθήκαμε το 2019 το κάναμε πράξη – Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη πενταετία

Η δήμαρχος Πεντέλης και επικεφαλής του συνδυασμού Συμπολιτεία Δήμητρα Κεχαγιά σε λίγες ημέρες θα τεθεί εκ νέου στην κρίση των συμπολιτών της, διεκδικώντας μία ακόμη θητεία στον Δήμο. Η ίδια, όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις της στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», θεωρεί ότι ήταν συνεπής και στις τρεις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους δημότες το 2019 και πλέον τους καλεί να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη διοίκησή της, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Αν επανεκλεγεί, στις άμεσες

προτεραιότητές της θα είναι η βελτίωση της καθαριότητας και γενικότερα της καθημερινότητας του πολίτη και η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ταυτόχρονα, θα κρατήσει η ίδια το κρίσιμο για τον Δήμο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας, θεωρώντας ότι ήταν λάθος η ανάθεσή του σε αντιδήμαρχο κατά το παρελθόν, ενώ δείχνει αποφασισμένη να «τα δώσει όλα» για να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για τον Δήμο μέχρι το 2030.

Κυρία Κεχαγιά, ζητάτε από τους συμπολίτες σας να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και να σας επιτρέψουν να παραμείνετε στη θέση της δημάρχου και την επόμενη πενταετία. Μπορείτε να μας πείτε τους βασικούς λόγους που έχουν για να πράξουν κάτι τέτοιο;

Κύριε Σταθόπουλε πριν τέσσερα χρόνια υποσχέθηκα στους πολίτες τρία πράγματα: Πρώτον, έργα για ένα καλύτερο μέλλον της πόλης μας, δεύτερον, να βάλω τον Δήμο στην ψηφιακή εποχή και τρίτον, να βελτιώσω της καθημερινότητα. Ήμουν συνεπής και στα τρία. Αν κάποιος συγκρίνει το προεκλογικό μας πρόγραμμα του 2019 με τα έργα που υλοποιήσαμε θα διαπιστώσει συνέπεια λόγων και έργων.

Τώρα, στη νέα πενταετία, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, με πολύ καλύτερη ομάδα, με μεγαλύτερη εμπειρία και με έργο, σχέδιο και όραμα, υποσχόμαστε στους πολίτες ότι πάμε την πόλη μας ακόμα πιο μπροστά. Στόχος μας να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με μειωμένες ανάγκες σε ενέργεια, μια πόλη όπου ο πολίτης θα χαίρεται να ζει.

Μπορούμε να το κάνουμε, βάλαμε τα θεμέλια στην πρώτη μας παραγωγική 4ετία και ζητώ από τους συμπολίτες μας την ανανέωση της εντολής τους για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Δηλαδή, με μια κλίμακα από το 1 έως το 10, εσείς τι βαθμό θα βάζατε στη διοίκησή σας; Σε ποιους τομείς τα πήγατε πολύ καλά, σε ποιους υστερήσατε και πού αποτύχατε και γιατί;

Δεν θα ήθελα να βάλω βαθμό η ίδια, είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου. Θέλω πάντα και προσπαθώ για το καλύτερο και είναι σίγουρο ότι μπορούμε να πάμε ακόμα πιο δυνατά από εδώ και μπρος.

Πριν τέσσερα χρόνια υποσχέθηκα στους πολίτες τρία πράγματα: Πρώτον, έργα για ένα καλύτερο μέλλον της πόλης μας, δεύτερον, να βάλω τον Δήμο στην ψηφιακή εποχή και τρίτον, να βελτιώσω της καθημερινότητα. Ήμουν συνεπής και στα τρία.

Νομίζω ότι πήγαμε πολύ καλά στους εξής πέντε τομείς: 1. Υλοποιούμε πολλά και μεγάλα έργα στον Δήμο, εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει ποτέ στην πόλη. 2. Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις περίπου 80 εκατ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις στην πόλη μας. Αποτελεί ποσό ρεκόρ για τον Δήμο μας. 3. Επιλύσαμε σχεδόν όλες τις μεγάλες και χρόνιες εκκρεμότητες της πόλης μας, όπως η διασφάλιση τους δάσους Παπαδημητρίου για τους πολίτες μας, το τοπικό σχέδιο της Πεντέλης, η αποχέτευση της Καλλιθέας Πεντέλης, η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Νέας Πεντέλης κ.ά. 4. Έχουμε βάλει τον Δήμο στην ψηφιακή εποχή. Από μια μη λειτουργική ιστοσελίδα που παραλάβαμε, έχουμε σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες, ψηφιακά αιτήματα, 48 διαφορετικά ψηφιακά πιστοποιητικά και λοιπές διοικητικές πράξεις. 5. Πήγαμε πολύ καλά στην οικονομική διαχείριση. Παραλάβαμε έναν Δήμο με ετήσια ελλειμματική λειτουργία και τον μετατρέψαμε σε πλεονασματικό, κάθε χρόνο από το 2020. Έτσι επιστρέψαμε στο τέλος 0,50 το ποσό των 971.000 ευρώ, με πόρους που εξοικονομήσαμε από την οικονομική μας διαχείριση, ενώ οι υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές είναι εκείνες των τελευταίων 45 ημερών και δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Από την άλλη, δεν νομίζω ότι υστερήσαμε κάπου, αφού σε όλους τους τομείς πήγαμε πολύ καλύτερα από την κατάσταση που υπήρχε το 2019. Θα έλεγα ότι υπάρχουν τομείς που μπορούμε να βελτιώσουμε την επόμενη πενταετία. Ένας από αυτούς είναι η η καθημερινότητα, όπου πλέον έχουμε εμπειρία και με συνεργασία του Δήμου με εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες σε πολύ συγκεκριμένους τομείς, θα καλύψουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν και θα βελτιώσουμε -το αργότερο σε ορίζοντα έξι μηνών- ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην καθαριότητα και γενικότερα στην καθημερινότητα του πολίτη. Ένας ακόμη τομέας όπου θα πάμε σαφώς καλύτερα είναι στο κυκλοφοριακό, το δυσκολότερο και πιο σύνθετο πρόβλημα της πόλης μας τα τελευταία χρόνια. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και ένα τεκμηριωμένο αίτημα προς την Πολιτεία, για την αντιμετώπιση της διαμπερούς κίνησης στην πόλη.

Στις ανακοινώσεις σας κάνετε αναφορά σε 140 έργα που είτε υλοποίησε, είτε υλοποιεί, είτε δρομολόγησε η διοίκησή σας. Μας αφήνετε την εντύπωση ότι πριν από εσάς δεν είχε γίνει σχεδόν τίποτα στον Δήμο. Γι’ αυτά τα 140 έργα δεν υπήρξε καμία προετοιμασία ή εμπλοκή από την προηγούμενη δημοτική αρχή;

Πλην του έργου στο Λατομείο Ράικου, δεν βρήκαμε καμία προετοιμασία, αντιθέτως κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες. Ήταν σε εκκρεμότητα η αποχέτευση της Καλλιθέας Πεντέλης, σε εκκρεμότητα η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Νέα Πεντέλη, σε εκκρεμότητα το τοπικό σχέδιο της Πεντέλης, σε εκκρεμότητα -και μάλιστα μεγάλη- το δάσος Παπαδημητρίου και οι Εξοχές Χωροφυλακής στα Μελίσσια, σε εκκρεμότητα η ένταξη των περιοχών της 3ης και 4ης γειτονιάς στα Μελίσσια. Από την άλλη, υπήρχε πρόνοια για δάνειο του Δήμου για την απομάκρυνση των πυλώνων από τη Νέα Πεντέλη, διαδικασία που καταφέραμε να ανατρέψουμε πολύ γρήγορα, απαλλάσσοντας τους δημότες από το κόστος αυτό.

Σίγουρα δεν παραλάβαμε τίποτα για την υπογειοποίηση, ήταν ένα έργο που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και πλέον υλοποιούμε. Δεν παραλάβαμε τίποτα για την αποχέτευση της Νταού, που αναμένουμε να χρηματοδοτηθεί τις επόμενες μέρες. Δεν παραλάβαμε καμία ώριμη μελέτη αστικής ανάπλασης.

Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κρίνει τα έργα μας μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, όπου έχουμε αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.

Ας σας ζητούσαμε να μας αναφέρεται 4-5 μείζονος σημασίας έργα ή παρεμβάσεις στον Δήμο Πεντέλης στην παρούσα θητεία, ποια θα μας αναφέρατε;

Νομίζω ότι η υπογείωση των καλωδίων είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στην πόλη μας. Όταν ολοκληρωθεί θα έχουμε μια άλλη πόλη, πιο όμορφη, πιο ασφαλή, πιο φωτεινή, με σαφώς μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Άλλο σημαντικό έργο είναι η αποχέτευση της Καλλιθέας Πεντέλης. Οι κάτοικοι πλέον σε λίγους μήνες θα συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης και θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στα μεγάλα έργα που ήδη υλοποιούμε δεν παραλάβαμε τίποτε έτοιμο από την προηγούμενη διοίκηση. Αντιθέτως, βρεθήκαμε μπροστά σε πολλές εκκρεμότητες.

Μείζονος σημασίας παρέμβαση ήταν κι αυτή στο δάσος Παπαδημητρίου, όπου αποτρέψαμε κυριολεκτικά στο παρά πέντε να χαθεί η πολεοδομική ρύθμιση προστασίας και πλέον ο Δήμος βρίσκεται ένα βήμα από την απόκτηση του χώρου.

Σημαντικότατη είναι, επίσης, η ολιστική παρέμβαση για την περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του Πεντελικού, σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η προώθηση της ένταξης στο σχέδιο πόλης της 3ης και 4ης γειτονιάς στα Μελίσσια είναι ακόμη μία κρίσιμη παρέμβαση, καθώς η τεράστια αυτή εκκρεμότητα λύνεται και η πόλη θα αποκτήσει μια νέα πρότυπη γειτονιά.

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, είναι η αλλαγή στον τρόπο και στην κουλτούρα της διαχείρισης των αποβλήτων στην πόλη μας. Είμαστε εκείνοι που φέραμε τον καφέ και τον κίτρινο κάδο στην πόλη.

Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά που έγιναν την τελευταία τετραετία, αλλά περιορίζομαι μόνο σε αυτά.

Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους «πονά» σήμερα ο Δήμος Πεντέλης και άρα θα βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας, εφόσον επανεκλεγείτε, και πώς θα τους διαχειριστείτε;

Όπως προανέφερα σε δύο βασικά θέματα θα δώσουμε έμφαση. Στη βελτίωση της καθημερινότητας, που σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στο κυκλοφοριακό.

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και δυστυχώς με τραγικό τρόπο. Ο Δήμος Πεντέλης είναι από τις πλέον ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, αλλά έχει τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που χρειάζεται; Αν επανεκλεγείτε, θα πάρετε και πάλι πάνω σας την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας ή θα αναθέσετε την αρμοδιότητα αυτή σε κάποιον αντιδήμαρχο;

Η Πολιτική Προστασία δεν λειτούργησε αποτελεσματικά τις περιόδους που δεν είχα προσωπικά την ευθύνη της. Άρα θα κρατήσω τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα για όλη την πενταετία. Άλλωστε η πολιτική, διοικητική και ποινική ευθύνη είναι δική μου. Μετάνιωσα που μεταβίβασα αυτή την ευθύνη σε αντιδήμαρχο, τώρα όμως και ξέρω και απέδειξα στα χιόνια του 2023 και στις περιόδους πυρασφάλειας ότι υπήρξα αποτελεσματική σε αυτό.

Και στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας είμαστε καλύτερα οργανωμένοι πλέον. Διαθέτουμε σύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων στον φυσικό του χώρο, στο δημαρχείο δηλαδή, έχουμε σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, αποκτήσαμε έξι νέα οχήματα, ενώ η δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα θα αναβαθμίζονται και θα εξελίσσονται διαρκώς, ώστε να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική κρίση.

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο τομέα τόσο για τη χώρα συνολικά, όσο και για την Αυτοδιοίκηση ειδικότερα. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Πεντέλης αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων του και ποιο το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων κινήσεων που σχεδιάζετε;

Νομίζω ότι στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων τα έχουμε πάει πολύ καλά. Παραλάβαμε έναν Δήμο με ανακύκλωση μόλις 12% και σήμερα έχουμε ξεπεράσει το 30% και συνεχίζουμε να αυξάνουμε το ποσοστό αυτό. Φέραμε τον καφέ κάδο για τα βιοαπόβλητα και τον κίτρινο για το χαρτί στην πόλη μας. Κάναμε τη μεγαλύτερη ανανέωση στόλου που έχει γίνε ποτέ στην πόλη, με 9 νέα οχήματα αποκομιδής.

Η Πολιτική Προστασία δεν λειτούργησε αποτελεσματικά τις περιόδους που δεν είχα προσωπικά την ευθύνη της.

Είναι σημαντικό και για τη διοίκησή μας, αλλά και για τους συμπολίτες μας, ότι αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ο Μανώλης Γραφάκος, πρώην δήμαρχος Μελισσίων, που μας βοηθά πολύ όχι μόνο σε αυτό τον τομέα, αλλά και συνολικότερα στα θέματα του Δήμου που σχετίζονται με το εν λόγω υπουργείο.

Ως διοίκηση βάλατε ένα μεγάλο και φιλόδοξο στοίχημα, να καταστήσετε τον Δήμο κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2030. Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται σήμερα το εγχείρημά σας και ποια βήματα απομένουν να γίνουν;

Κύριε Σταθόπουλε, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο μας, ένα σχέδιο συνολικής μετάβασης σε κλιματική ουδετερότητα το 2030, ένα σχέδιο με στόχο να ετοιμάσει την πόλη μας το συντομότερο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο αρμόδιο τμήμα της Ε.Ε. σύντομα και φιλοδοξούμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του, ώστε να υπογράψουμε με την Ε.Ε. το Climate City Contract.

Αυτό θα βάλει τον Δήμο μας πλέον σε άλλο επίπεδο. Θα είμαστε πόλη καινοτομίας, θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία, γεγονός που θα μας διασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση σε ευρωπαϊκές, εθνικές, αλλά και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

Με άλλα λόγια, θα έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά μας για να κάνουμε την Πεντέλη μια πόλη που ο πολίτης θα χαίρεται να ζει.

Η επίτευξη του παραπάνω στόχου προϋποθέτει την ευρεία συμμετοχή των πολιτών. Ωστόσο, αρκετές από τις αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους σαφώς και θα τους «ξεβολέψουν». Πόσο έτοιμη είστε να συγκρουστείτε με κατεστημένες νοοτροπίες -και άρα με μια μερίδα συμπολιτών σας- προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας;

Έχετε δίκιο, προϋποθέτει ευρύτατη συμμετοχή και συνεργασία των πολιτών. Με τη διαβούλευση που πραγματοποιήσαμε για πέντε μήνες, διαπιστώσαμε ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα. Έχουν τον ίδιο στόχο με εμάς, θέλουν μια καλύτερη πόλη, κλιματικά ουδέτερη και θωρακισμένη από την κλιματική κρίση. Διαπίστωσα από τη διαβούλευση ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν κάποια στοιχεία της καθημερινότητάς τους, για να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής στην πόλη. Άρα είναι έτοιμοι να «ξεβολευτούν».

Η διαβούλευση που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν το εγχείρημα της κλιματικής ουδετερότητας. Έχουν τον ίδιο στόχο με εμάς.

Κι αυτό το «ξεβόλεμα» θα το διαπιστώσουμε εντονότερα στην αλλαγή των συνθηκών κίνησης στην πόλη μας. ‘Ομως θα είναι κι αυτό που θα επιλύσει δύο βασικά θέματα τα οποία και οι ίδιοι οι πολίτες επισημαίνουν ότι πρέπει να βελτιώσουμε. Το ένα είναι το κυκλοφοριακό και το άλλο η ποιότητα των πεζοδρομίων, ώστε ο πεζός και ο ποδηλάτης να κινούνται με ασφάλεια και άνεση στην πόλη.

Άρα, δεν νομίζω ότι θα συγκρουστούμε ιδιαίτερα με τις κατεστημένες νοοτροπίες. Ωστόσο, αν χρειαστεί θα το κάνουμε κι αυτό, για το καλό των πολλών, για ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας και τις επόμενες γενιές.

The post Δήμητρα Κεχαγιά: Ό,τι υποσχεθήκαμε το 2019 το κάναμε πράξη – Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη πενταετία appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
δημητρα, ιδιο, ισχυει, εν λόγω, νέα, εκκρεμότητες, συγκεκριμένο, εκκρεμότητα, city, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2016, αυτοδιοικηση, χιονια, δυνατα, παρα πεντε, στο παρα πεντε, ανακυκλωση, βημα, γνωμη, θητεια, προγραμμα, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, γινε, δανειο, δασος, δημος, δυστυχως, διοικηση, δικη, δειχνει, δομη, δωσει, δικτυο, εγχειρημα, ευρω, εκκρεμότητα, εκκρεμότητες, ενεργεια, εν λόγω, εργα, εξι, εποχη, ετοιμο, ευθυνη, ζωης, ιδια, υπηρεσιες, κλιμακα, λαθος, λειτουργια, λογια, μηνες, μπορειτε, ομαδα, παντα, ομορφη, οραμα, οχηματα, παμε, πεντελη, ποιοτητα, πολιτεια, ρεκορ, ρυθμιση, σιγουρο, συγκεκριμένο, συντομα, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, τμημα, τρια, φυσικο, ψηφιακη, ασφαλεια, βηματα, city, δικιο, εμφαση, ενωση, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μελετη, μπροστα, ουδετερο, πληροφοριες, θεματα, χαιρεται
Τυχαία Θέματα