Ερωτηματικά για την παράνομη κοπή δένδρων στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής και την εικόνα στον Υμηττό

Αντιδράσεις τόσο από πλευράς δημοτικής αρχής, όσο και δημοτικών παρατάξεων, προκαλεί η παράνομη κοπή δένδρων στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής.

Η διοίκηση του Δήμου, κατόπιν σχετικής αυτοψίας που πραγματοποίησαν στον χώρο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πρασίνου, υπογραμμίζει πως τα δέντρα κόπηκαν παράνομα, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση και άδεια από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Διαμηνύει δε προς πάσα κατεύθυνση πως ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και δεν μπορεί να προβαίνει σε

ενέργειες που είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με εντολή του δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη, ήδη έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν σχετικά πρόστιμα, βάσει και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Παράλληλα, η διοίκηση του Δήμου δεσμεύεται ότι, με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει σε δράσεις με «πράσινο» πρόσημο και προς αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε, θα προχωρήσει άμεσα σε νέες δενδροφυτεύσεις με στόχο την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης.

«Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα αυθαιρεσίας, απ’ όπου και αν προέρχονται» τονίζει χαρακτηριστικά η δημοτική αρχή.

Νίκη Πολιτών: Να φυτευτούν μεγάλα δένδρα στα σημεία της παράνομης κοπής

«Η παράνομη κοπή δένδρων που υπήρχαν σε κοινόχρηστο χώρο στον περίβολο του Ναού Αγίου Δημητρίου στο Κοντόπευκο, χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου, είναι απολύτως καταδικαστέο γεγονός» σημειώνει, από την πλευρά της, η παράταξη Νίκη Πολιτών, σημειώνοντας ότι τα δένδρα φυτεύτηκαν πριν από πολλά χρόνια από μέλη του Συλλόγου Κατοίκων Κοντοπεύκου – Παραδείσου, με συμμετοχή πολλών εθελοντών.

Η παράταξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου τονίζει επίσης ότι η ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής που αναφέρεται στο γεγονός «οφείλει να συνοδευτεί με φύτευση μεγάλων δένδρων στα ίδια ή παραπλήσια σημεία των κομμένων, από την άξια αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου». Τέλος, προσθέτει ότι ο Δήμος οφείλει να προβεί σε απόδοση ευθυνών και καταλογισμό των σχετικών προστίμων. «Η υπεράσπιση του Περιβάλλοντος είναι υποχρέωση όλων μας, με πρωτεργάτες τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται, ταυτόχρονα, η άμεση διερεύνηση της καταγγελίας του Συλλόγου Κατοίκων Αγίου Ιωάννη για κοπή δένδρων στον Υμηττό» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Νίκη Πολιτών.

Κοντόπευκο/Παράδεισος: Διπλή επίθεση σε πράσινο και δημόσιο χώρο!

Η παράταξη Φυσάει Κόντρα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Αντωνίου, συνδυάζει το γεγονός με την απόφαση που ελήφθη πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο για παροχή άδειας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αγίας Τριάδος και Ψαρών.

«Mέσα σε λίγες μέρες η περιοχή του Κοντοπεύκου πρωταγωνίστησε στον δημόσιο λόγο της πόλης τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και φορέων και συλλογικοτήτων» επισημαίνει η παράταξη και προσθέτει: «Την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση Μυλωνάκη ξεκίνησε να δίνει το στίγμα της. Έφερε ως θέμα ημερήσιας διάταξης την άδεια σε καταστήματα (θα εξειδικευτεί σε δεύτερο χρόνο ποια ακριβώς μαγαζιά θα λάβουν χώρο) για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αγίας Τριάδος και Ψαρών. Κάτι μας θυμίζει αυτό…. Μερικούς μήνες πριν, η διοίκηση Ζορμπά προσπάθησε -και πάλι παρά τη δυναμική διαφωνία του πάντα δραστήριου Συλλόγου Κατοίκων Κοντοπεύκου- να περιορίσει τον ελεύθερο χώρο της πλατείας για χάρη των επιχειρήσεων. Η νέα διοίκηση, που υπόσχεται ότι ‘’Αλλάζουμε’’, αποδεικνύει εξαρχής ότι στο ερώτημα του δημοσίου χώρου απαντά με εμπορευματοποίηση και μάλιστα ρητά πήρε θέση ότι καμία πλατεία της πόλης δεν πρέπει να μη μένει ‘’ανεκμετάλλευτη’’. Και μάλιστα η πρόταση που υπερψηφίστηκε -ελέω Νόμου Βορίδη- δίνει τραπεζοκαθίσματα ακόμα και στα σημεία πρασίνου της πλατείας.

Ως Φυσάει Κόντρα όχι απλώς αυτονόητα καταψηφίσαμε το θέμα, αλλά τονίζουμε ότι η απόφαση του Δ.Σ. δεν πρέπει να εφαρμοστεί και η γειτονιά του Κοντοπεύκου, που κάθε άλλο παρά πολυτέλεια έχει να χάσει έναν ακόμα δημόσιο και ελεύθερο χώρο, μέσα από τους μαζικούς φορείς πρέπει να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη».

Και η ανακοίνωση των Φυσάει Κόντρα συνεχίζει:

«Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, στη γειτονιά του Κοντοπεύκου κόπηκαν εντελώς παράνομα δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου δένδρα ψηλής βλάστησης, μεγάλα δένδρα, δένδρα απολύτως απαραίτητα για το οξυγόνο και το μικροκλίμα της γειτονιάς, με δεδομένο ότι οι κάτω γειτονιές δεν έχουν δίπλα τους τον Υμηττό και δεν πρέπει να παραδοθούν στην τσιμεντοποίηση.

Η δημοτική αρχή οφείλει να διερευνήσει το ζήτημα σε νομικό επίπεδο, να επιβάλει πρόστιμο σε αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτή την απαράδεκτη για τη γειτονιά ενέργεια, να αυστηροποιήσει το πλαίσιο αδειών κοπής δένδρων (είχαμε αναδείξει και ανάλογο ζήτημα με την πρακτική του εργολάβου στην οδό Ειρήνης), αλλά και να προχωρήσει άμεσα σε δενδροφύτευση υψηλής βλάστησης. Έχουμε ανάγκη από δημόσιους χώρους και πράσινο και θα τα υπερασπιστούμε».

Ανησυχητικές εικόνες στον Υμηττό

Εν τω μεταξύ, ανάλογα ανησυχητική είναι και η περιβολλοντική κατάσταση που επικρατεί στον Υμηττό. Όπως ενημερώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης», με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «υπάρχουν δέντρα, πεύκα, πουρνάρια, κ.λπ., κομμένα, δίχως ένα εμφανές σχέδιο».

«Κομμένοι κορμοί, αφημένοι στο έδαφος, ριγμένοι στα πρανή του βουνού. Όγκοι κομμένων ξύλων και κλαδιών παντού. Το δάσος φαίνεται να είναι παρατημένο στην τύχη του…» σημειώνουν τα μέλη του συλλόγου, που επισκέφθηκαν το βουνό, ενώ εύλογα αναρωτιούνται αν υπάρχουν άδειες για τις ενέργειες κοπής, ποιοι εκτέλεσαν τις σχετικές εργασίες και γιατί δεν αποκάκρυναν τους κομμένους κορμούς από το σημείο, που αποτελούν εύφλεκτη ύλη σε ένα δάσος που βρίσκεται τόσο κοντά στον αστικό ιστό.

Μάλιστα, ο Σύλλογος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει στον Υμηττό, ενώ ενήμερος για το θέμα είναι και ο δήμαρχος, ο οποίος έδειξε αυξημένο ενδιαφέρον, όπως υποστηρίζει τα μέλη του «Αγίου Ιωάννη«.

The post Ερωτηματικά για την παράνομη κοπή δένδρων στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής και την εικόνα στον Υμηττό appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερωτηματικά, Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής, Υμηττό,erotimatika, kontopefko agias paraskevis, ymitto