Η πρώτη αναμόρφωση του «προϋπολογισμού ανάγκης» στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Πολύωρη ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 σχετικά με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού (σ.σ. προϋπολογισμό ανάγκης τον είχε χαρακτηρίσει ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης) του Δήμου για το 2024. Μία αναμόρφωση που αναμενόταν με ενδιαφέρον από πλευράς αντιπολίτευσης, αφού σε αυτήν η νέα δημοτική αρχή θα αποτύπωνε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Αν και το θέμα εκκινούσε από οικονομική βάση, τελικώς μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αναλώθηκε γύρω

από θέματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων στον Δήμο και στο πώς η νέα διοίκηση αντιλαμβάνεται τη συνέχειά τους.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η κατάθεση της οποίας χαρακτηρίστηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως καθυστερημένη χρονικά, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (Νίκη Πολιτών) να ψηφίζει «παρών», τις παρατάξεις Αγία Παρασκευή η Πόλη μας, Λαϊκή Συσπείρωση και Φυσάει Κόντρα να ψηφίζουν αρνητικά και την παράταξη Νέα Αρχή να δίνει θετική ψήφο.

Τα σημεία ενδιαφέροντος

Εκτός από την πολιτική αντιπαράθεση, που ήταν αναμενόμενη σε ένα τέτοιο θέμα και τις πυκνές αναφορές στο «παλιό» και το «καινούργιο» και ποιος το αντιπροσωπεύει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα ενδιαφέροντα στοιχεία της συνεδρίασης θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε:

Τη δήλωση του δημάρχου ότι το 2024 δεν θα είναι χρονιά μεγάλων έργων, αλλά έμφασης σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να εξετάσει – αξιολογήσει εκ του μηδενός σχεδόν το σύνολο των επιτροπών, υπηρεσιών και δράσεων του Δήμου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το κόστος τους ανταποκρίνεται στην προσφορά τους στην κοινωνία.Την παραδοχή της διοίκησης ότι θα αξιοποιήσει όπου και όπως μπορεί την ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να καλύψει ανάγκες του Δήμου, οι οποίες δεν μπορούν να παρασχεθούν από τον ίδιο.Τη διαπίστωση του γενικού γραμματέα του Δήμου Δημήτρη Σταμάτη ότι ο προϋπολογισμός που καλείται να «τρέξει» η δημοτική αρχή το 2024 είναι «κατά 97% δεσμευμένος».Την επιλογή της νέας διοίκησης να απελευθερώσει εκ των προτέρων χρήματα από κωδικούς, ακόμη και μισθοδοσίας, που πλεόναζαν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση επειγουσών καθημερινών αναγκών.Την επιφύλαξη εκ μέρους των υπαλλήλων του Δήμου στις προθέσεις του δημάρχου, καθώς οι πρώτοι πιστεύουν ότι, ναι μεν δεν κόβονται μισθοί εν ενεργεία υπαλλήλων, αλλά ουσιαστικά ακυρώνονται οι προοπτικές νέων προσλήψεων που τόσο ανάγκη έχει ο υποστελεχωμένος Δήμος.Οι κυριότερες τοποθετήσεις

Ο δήμαρχος, κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η πρώτη αναμόρφωση δεν είναι απλώς τακτοποιητική – λογιστική, αλλά αποτυπώνει και τις προτεραιότητες της διοίκησής του. Δικαιολόγησε δεν την καθυστερημένη κατάθεσή της στο γεγονός, όπως είπε, ότι ακόμη και σήμερα η δημοτική αρχή δυσκολεύεται να διαπιστώσει την πραγματική οικονομική εικόνα του Δήμου. Μίλησε, επίσης, για «δύο διαφορετικούς κόσμους» στην πόλη, αυτόν που θέλει να προχωρήσει ο Δήμος μπροστά κι αυτόν που επιθυμεί να κρατήσει την Αγία Παρασκευή πίσω.

Ο Γ. Μυλωνάκης ξεκαθάρισε ότι με την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων άλλαξε και η δομή των προϋπολογισμών, ενώ στις προθέσεις του είναι να εξορθολογίσει το σύνολο των δημοτικών δαπανών, ώστε από εδώ και πέρα όσα γίνονται να γίνονται με τάξη και πλήρη διαφάνεια.

Ο ίδιος αντιπαρατέθηκε με την εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου σχετικά με τις περικοπές των δαπανών στις μισθοδοσίες, τονίζοντας -τόσο ο ίδιος, όσο και ο γ.γ. του Δήμου- ότι αυτές έγιναν αφού ελέγχθηκαν επισταμένως τα απολογιστικά στοιχεία και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού την τελευταία τριετία και οι όποιες αναπροσαρμογές υπήρξαν δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο για το εργασιακό καθεστώς στον Δήμο.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχθηκε, κυρίως από τις παρατάξεις των πρώην δημάρχων, για εκκρεμότητες που βαραίνουν τον Δήμο (π.χ. απλήρωτοι εργαζόμενοι Εργαστηρίων Τέχνης, λειτουργία θεατρικής ομάδας, λειτουργία Πολιτικής Προστασίας, ακίνητα κ.λπ.) πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι εκείνοι που δημιούργησαν όλα αυτά τα προβλήματα σπεύδουν τώρα να εγκαλέσουν γι’ αυτά τη νέα δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Νίκη Πολιτών Γιάννης Σταθόπουλος ξεκίνησε την παρέμβασή του με την αναφορά ενός «γνωμικού» που άκουσε κάπου, και ήταν «δείξε μου τον προϋπολογισμό σου να σου πω ποιος είσαι». Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τα στοιχεία της αναμόρφωσης το μόνο που δεν προκύπτει είναι γιατί καθυστέρησε τόσο η διοίκηση να τη φέρει προς συζήτηση, αφού το μόνο που άλλαξε είναι «η φιλοσοφία στους κωδικούς».

Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στο γενικότερο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των δήμων, καλώντας όλους να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει συλλογική διεκδίκηση αύξησης των κρατικών πόρων προς την Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι μπαίνει σε μια λογική αξιολόγησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων στον Δήμο που υπακούει μόνο στη σχέση κόστους – οφέλους, κάτι που για τον ίδιο αποτελεί σφάλμα.

«Σχεδόν κουραστική» χαρακτήρισε την τακτική του δημάρχου «να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» ο επικεφαλής της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας, προσθέτοντας ότι ο κ. Μυλωνάκης επενδύει στο «άλλοθι» ότι δεν γνώριζε τι παρέλαβε για να δικαιολογήσει τόσο την καθυστερημένη υποβολή της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, όσο και το γεγονός ότι σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στη μη αύξηση των δημοτικών τελών, προσπαθεί «να πατήσει σε δύο βάρκες».

Ο Βασίλης Σάρκουλας εστίασε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του σε θέματα πολιτισμού και των εκκρεμοτήτων που παρουσιάζονται στις πληρωμές των ανθρώπων που εργάζονται στις επιμέρους δομές, ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι θα έπρεπε ήδη να γνωρίζει και να έχει αξιολογήσει ποιες από τις συγκεκριμένες λειτουργίες είναι επωφελείς και ποιες όχι για τον Δήμο.

Παρά τις επιφυλάξεις του, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν θέματα εξορθολογισμού δαπανών, όπου θα ήθελε πιο δραστικές παρεμβάσεις, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή αναγνώρισε ότι υπάρχει «θετικό ισοζύγιο» στον νέο προϋπολογισμό, προβλέποντας μάλιστα ότι η δόμησή του θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστούν στο μέλλον λιγότερες αναμορφώσεις.

Ο Γιώργος Οικονόμου, αν και έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες των υπαλλήλων για τις περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες, έσπευσε να τους καθησυχάσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην καταβολή των αποδοχών τους.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι συνέχεια των προηγούμενων, υπηρετώντας τη γενική κατεύθυνση για ανταποδοτικότητα και εξορθολογισμό, που ουσιαστικά -σύμφωνα με τον ίδιο- σημαίνουν μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες και λιγότερα χρήματα για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Μίλησε επίσης για «ατέλειωτο κυνήγι» είσπραξης τελών και προστίμων κυρίως από τους οικονομικά ασθενέστερους, κλείνοντας με το λογοπαίγνιο ότι «δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε στην ίδια κατεύθυνση των προηγούμενων διοικήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παναγιώτης Αντωνίου (Φυσάει Κόντρα), ο οποίος πρόσθεσε στους όρους ανταποδοτικότητα και ορθολογισμό εκείνους της αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης. Υποστήριξε και αυτός ότι όλες οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η κατάργηση των νομικών προσώπων, έχουν ως στόχο τις οικονομικές περικοπές, μειώνοντας τις υπηρεσίες προς τους δημότες και ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία του Δήμου.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης Όραμα για την Αγία Παρασκευή Κώστας Τσιαμπάς υποστήριξε ότι στην αναμόρφωση δεν φαίνεται κανένα στίγμα της νέας διοίκησης, αλλά κάποια «θα» και κάποιες «ανασυγκροτήσεις κωδικών», που γίνονταν και από τις προηγούμενες διοικήσεις, ενώ κάλεσε τον δήμαρχο «να προσγειωθεί στον ρεαλισμό» και να μην κρύβεται πίσω από τη δήθεν άγνοιά του για το τι γινόταν στον Δήμο το παρελθόν.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού:

Η ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμούΛήψη

The post Η πρώτη αναμόρφωση του «προϋπολογισμού ανάγκης» στον Δήμο Αγίας Παρασκευής appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ϋπολογισμού, Δήμο Αγίας Παρασκευής,ypologismou, dimo agias paraskevis