Λύση ανάγκης για το… περιφερόμενο 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου

Ένα… περιφερόμενο Νηπιαγωγείο έγινε αφορμή για πολύωρη και έντονη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου τη Δευτέρα 15 Απριλίου, κατά την ώρα του δημότη. Ο λόγος για το 18ο Νηπιαγωγείο της πόλης, η στέγαση του οποίου μπαίνει σε νέες περιπέτειες, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια για την εύρεση χώρου που θα το φιλοξενήσει ενόψει της νέας σχολικής περιόδου είναι ασφυκτικά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, τουλάχιστον όπως τα περιέγραψε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, διακοπτόμενος συχνά τόσο από γονείς που βρίσκονταν στον χώρο, όσο και από δημοτικούς συμβούλους

της αντιπολίτευσης.

Το ιστορικό του σχολείου

Το νηπιαγωγείο στεγαζόταν αρχικώς, έως το 2019, στο 18ο Δημοτικό Σχολείο. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες πιέσεις για διαχωρισμό των δύο σχολείων, κάτι που ανάλαβε να φέρει εις πέρας η δημοτική αρχή. Εγχείρημα που έπρεπε να λάβει υπόψη την έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, την έλλειψη κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία νέων σχολείων και την απίστευτη γραφειοκρατία των πολεοδομικών διαδικασιών. Τότε βρέθηκε ένα οικόπεδο, το οποίο ωστόσο ο ιδιοκτήτης είχε ξεκαθαρίσει ότι θα μισθώσει βραχυπρόθεσμα, καθώς θέλει να το εκμεταλλευθεί.

Το πρώτο διετές συμβόλαιο μίσθωσης πήρε ακόμη έναν χρόνο παράτασης, και έτσι φθάσαμε στο 2023, οπότε ο Δήμος διεξήγαγε νέο διαγωνισμό για την ανεύρεση χώρου για να στεγάσει το νηπιαγωγείο (ουσιαστικά τα κοντέινερ, αφού περί αυτού πρόκειται). Διαγωνισμός στον οποίο προσήλθε μόνο ο νυν ιδιοκτήτης, με τον οποίο και έγινε η ανανέωση μίσθωσης τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, δύο μήνες μετά, μία… ανάσα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο ιδιοκτήτης ενημέρωσε τον Δήμο ότι το οικόπεδο πωλήθηκε, με τον νέο ιδιοκτήτη να θέλει να το οικοδομήσει. Το μόνο που κατάφερε ο Δήμος ήταν να εξασφαλίσει έναν χρόνο παράτασης της παραμονής του νηπιαγωγείου στον χώρο και πλέον βρίσκεται μπροστά σε νέα αναζήτηση χώρου για τη φιλοξενία του.

Τα προβλήματα για τη στέγαση του νηπιαγωγείου

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, έγιναν προσπάθειες να βρεθεί χώρος -βεβαίως κοντά στην περιοχή όπου στεγάζεται τώρα το σχολείο- κάτι που ωστόσο έχει καταστεί ανέφικτο. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο προοπτικές, οι οποίες όμως «σκοντάφτουν» σε πολεοδομικές εκκρεμότητες.

Η μία είναι ένας χώρος στην Ευκαλύπτων, που είναι χαρακτηρισμένος για ανέγερση νηπιαγωγείου, αλλά ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο ΣτΕ από τον Ιανουάριο του 2024, προκειμένου να αποφασίσει για την πολεοδομική τακτοποίηση της περιοχής, ώστε να καταστεί εφικτή η ανέγερση του κατάλληλου σχολικού συγκροτήματος. Το πότε θα γίνει αυτό, πότε θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και πότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες… ένας Θεός ξέρει.

Η άλλη περίπτωση είναι ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων, της Ελεήμονος Εταιρείας, που θα μπορούσε να μισθωθεί, αλλά η Υπηρεσία Δόμησης «άναψε κόκκινο», αφού και γι’ αυτό υπάρχουν αντίστοιχες πολεοδομικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη στέγαση του σχολείου.

Η συστέγαση με το 18ο Δημοτικό

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, η διοίκηση του Δήμου πρόκρινε την προσωρινή λύση της μεταφοράς των κοντέινερ του νηπιαγωγείου (τρεις αίθουσες) στον προαύλιο χώρο του 18ου Δημοτικού Σχολείου, δηλαδή εκεί απ’ όπου είχε μεταφερθεί αρχικώς. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, ο χώρος που θα χρειαστεί είναι 400τ.μ., σε ένα προαύλιο συνολικής έκτασης 2.600τ.μ. Πρόσθεσε δε ότι το νηπιαγωγείο θα μεταφερθεί στο πίσω μέρος του προαυλίου, στις τσιμεντένιες εξέδρες που θα αφαιρεθούν, οπότε δεν θα προκληθεί καμία επιβάρυνση στον υπόλοιπο προαύλιο χώρο.

Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η εγκατάσταση που θα γίνει θα είναι αξιοπρεπής για τη φιλοξενία των 33 παιδιών του νηπιαγωγείου, ενώ αμέσως θα γίνουν και όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σύντομα το νηπιαγωγείο θα αποκτήσει τον μόνιμο χώρο του.

Ενστάσεις από γονείς και δημοτικούς συμβούλους

Ο φόβος μήπως επιβεβαιωθεί η γνωστή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των γονιών, αλλά και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, που άσκησαν δριμεία κριτική στη διοίκηση για καθυστερημένα αντανακλαστικά, σε ένα πρόβλημα που είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, από κάποιες πλευρές διατυπώθηκε και ο φόβος μήπως όλες αυτές οι εξελίξεις οδηγήσουν στο κλείσιμο του 18ου Νηπιαγωγείου, κάτι που ωστόσο ο δήμαρχος διέψευσε κατηγορηματικώς.

Εκείνο που δεν διαψεύστηκε, πάντως, είναι το γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης χώρων για να στεγαστούν ακόμη και «προκάτ» σχολικές αίθουσες στον Δήμο, οι οποίες -όσο και αν έχουν βελτιωθεί τεχνικώς- σίγουρα απέχουν πολύ από το να παρέχουν τις ανέσεις που επιβάλλεται να έχει ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός χώρος…

The post Λύση ανάγκης για το… περιφερόμενο 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λύση, 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου,lysi, 18o nipiagogeio amarousiou