Μ. Ψυχάλης: Το Μορέλλα ήταν διαχρονικά δάσος, θα παραμείνει πάντα δάσος

Το δάσος Μορέλλα, ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου στην Κάτω Πεύκη, ταλαιπωρείται από τη δεκαετία του 1990 από διεκδικήσεις φερόμενων ιδιοκτητών, αλλά και από άστοχους χειρισμούς που άφησαν ανοιχτά «παράθυρα» ώστε να αμφισβητείται ακόμη και η δασικότητά του.

Έτσι, σήμερα η νέα διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, υπό τον δήμαρχο Μάριο Ψυχάλη, καλείται να δώσει μια οριστική λύση στο ζήτημα, διασφαλίζοντας ότι τα 47,5 στρέμματα του δάσους

θα παραμείνουν δάσος προς όφελος των κατοίκων του Δήμου και όχι μόνο…

Η «γεωγραφία» του χώρου

Θα ήταν χρήσιμο για την κατανόηση του θέματος που έχει ανακύψει να χωρίσουμε το δάσος σε τρεις τομείς, καθώς ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, το βόρειο τμήμα, με έκταση περίπου 17-18 στρέμματα, ανήκει στον Δήμο χωρίς καμία αμφισβήτηση. Το κεντρικό τμήμα (δωρεά Μορέλλα) έχει έκταση 20 στρεμμάτων και είναι αυτό το οποίο διεκδικείται από την οικογένεια Βούλγαρη, ενώ το μικρότερο τμήμα, το νότιο, έχει έκταση περίπου 7-8 στρεμμάτων και βρίσκεται κι αυτό εν μέσω δικαστικών διενέξεων με άλλους φερόμενους ιδιοκτήτες.

Η δικαστική διεκδίκηση

Το ζήτημα επανήλθε πιεστικά στην επικαιρότητα καθώς στις 13 Φεβρουαρίου 2024 εκδικάστηκε η έφεση που άσκησαν οι αδελφοί Βούλγαρη κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία και δεν αναγνώρισε στους ενάγοντες κυριότητα, χαρακτηρίζοντας την επίδικη έκταση στο κεντρικό Μορέλλα ως δασική και ανήκουσα στον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ο δήμαρχος Μάριος Ψυχάλης, με τον οποίο συνομιλήσαμε, εμφανίζεται αισιόδοξος για την αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου, δηλώνοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση.

Αποφάσεις στον… αέρα

Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέψθηκαν κάπως, με την εμφάνιση απόφασης της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) δασικών χαρτών, η οποία χαρακτηρίζει περίπου 10 στρέμματα στο κεντρικό Μορέλλα ως χορτολιβαδική έκταση, γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των φερόμενων ιδιοκτητών.

Ο κ. Ψυχάλης εκφράζει την έκπληξή του για τη συγκεριμένη απόφαση, η οποία -όπως μας είπε χαρακτηριστικά- στερείται επιστημονικού υποβάθρου και στηρίζεται σε «φωτο-ερμηνείες». Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος, η απόφαση επικαλείται αεροφωτογραφίες του 1945, όπου δεν φαίνεται δάσος (σ.σ. λόγω των εκτεταμένων υλοτομήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά της διάρκεια της κατοχής που πέρασε η χώρα μας), ενώ αγνοεί αεροφωτογραφίες προγενέστερων ετών, όπου η παρουσία του δάσους είναι εμφανής.

Οι κινήσεις της διοίκησης

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ψυχάλης είναι κατηγορηματικός. «Το δάσος είναι εδώ 200 χρόνια και ουδείς μπορεί σοβαρά να αμφισβητήσει τη δασικότητά του» μας λέει, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι από το 2020 το Δασαρχείο Πεντέλης έχει χαρακτηρίσει ως δάσος το σύνολο της έκτασης των 47,5 στρεμμάτων, ενώ έχει αναρτηθεί και ο δασικός χάρτης για το μεγαλύτερο τμήμα του νότιου τομέα του δάσους.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο δήμαρχος, ο Δήμος παρακολουθεί στενά τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και σκοπεύει να υποβάλει τεκμηριωμένο υπόμνημα στη γενική γραμματεία Δασών του ΥΠΕΝ, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της ΕΠΕΑ και να διασφαλιστεί η διαχρονικότητα του δασικού χαρακτήρα του Μορέλλα.

Ταυτόχονα, η διοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση και για το νότιο τμήμα του δάσους, για το οποίο θα υπάρξουν δικαστικές εξελίξεις την άνοιξη αναφορικά με τη δασικότητα του χώρου. Μάλιστα, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να απενταχθεί από το Σχέδιο Πόλης το συγκεκριμένο τμήμα, προκειμένου να αφαιρεθούν και οι τελευταίες αμφισβητήσεις περί της δασικότητάς του.

Κοινό μέτωπο όλων των δημοτικών παρατάξεων

Αν και η όλη η υπόθεση δείχνει κάπως μπερδεμένη, καθώς υπεισέρχονται σε αυτήν πάμπολλες πολεοδομικές και νομικές λεπτομέρειες που δύσκολα γίνονται κατανοητές από τον μέσο πολίτη, υπάρχει αισιοδοξία από πλευράς της δημοτικής αρχής ότι στο τέλος θα αποτυπωθεί «η μία και μοναδική αλήθεια», ότι δηλαδή το δάσος Μορέλλα ήταν διαχρονικά δάσος και θα παραμείνει δάσος.

Αισιοδοξία που εδράζεται, επίσης, στο γεγονός που μας ανέφερε ο δήμαρχος, ότι δηλαδή σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στηρίζει τη δασικότητα του χώρου, οπότε και οι κινήσεις της δημοτικής αρχής λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

The post Μ. Ψυχάλης: Το Μορέλλα ήταν διαχρονικά δάσος, θα παραμείνει πάντα δάσος appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψυχάλης, Μορέλλα,psychalis, morella