Να εξαιρεθεί από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ο Δήμος Βριλησσίων ζητά η Δράση για μια Άλλη Πόλη

Στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2012, αναφέρεται η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη. Κεντρικό χαρακτηριστικό του νέου κανονισμού, όπως αναφέρει η Κίνηση, ήταν η θέσπιση κινήτρων για τον περιορισμό τής κατανάλωσης ενέργειας μέσω «μπόνους» που αύξαναν την επιτρεπόμενη δόμηση, έτσι ώστε ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης μπορούσε να επαυξάνεται κατά 5% ή και 10%.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2023, λίγο πριν κλείσει η Βουλή

για τις εκλογές του Μαΐου, με τροπολογία που ψηφίστηκε, οι περιοχές της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού εξαιρέθηκαν από αυτά τα «ευεργετήματα» του οικοδομικού κανονισμού. «Πολεοδομικό ρουσφέτι» είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή η «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέρει η Κίνηση, προσθέτοντας ότι ακόμη και ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ζήτησε «Τη δέσμευση όλων των κομμάτων για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του ν. 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης αποκλειστικής κατοικίας αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά και άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ».

Ακολούθησε η προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας για ανέγερση πολυκατοικίας, που προκάλεσε την προ ολίγων ημερών απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματικό το μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος πρότεινε στο Δημοτικό του Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της εξαίρεσης του Δήμου από τα «ευεργετήματα» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προτρέποντας τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαντά προειδοποιώντας ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να «παγώνουν» την έκδοση αδειών ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ «εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν».

Με την οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων δόμησης να αναμένεται να ληφθεί (ίσως το φθινόπωρο) από την Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου παραπέμφθηκαν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί, η Δράση για μια Άλλη Πόλη θεωρεί ότι επείγει ο Δήμος Βριλησσίων να ενεργοποιηθεί και να πράξει ανάλογα. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τη δημοτική αρχή να συνταχθεί με τους Δήμους που αντιδρούν και να εισηγηθεί, στην πρώτη κι όλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόταση αναστολής των οικοδομικών αδειών και στα Βριλήσσια για όσα κτήρια έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις συνδυαστικές διατάξεις του ΝΟΚ, έως ότου η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ τελεσιδικήσει. Με άλλα λόγια, ζητά την εξαίρεση και του Δήμου Βριλησσίων από τις διατάξεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού κατά το παράδειγμα του Δήμου Ψυχικού – Φιλοθέης.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση της Κίνησης

The post Να εξαιρεθεί από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ο Δήμος Βριλησσίων ζητά η Δράση για μια Άλλη Πόλη appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, Δήμος Βριλησσίων, Δράση, Άλλη Πόλη,neou oikodomikou kanonismou, dimos vrilission, drasi, alli poli