Οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας (HoReCa) στον δρόμο του Zero Waste

O πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος μιλά για το πρόγραμμα Zero Waste Future, τις επιδόσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτό, τη συμβολή τους στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανακύκλωση, αλλά και την πρόσφατη συνεργασία με τον Δήμο Πεντέλης.

Ποιοι είναι οι στόχοι του 1ου Δικτύου Zero Waste HoReCa και της ψηφιακής πλατφόρμας Zero Waste HoReCa

Hub, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Coca-Cola στην Ελλάδα και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος The Coca-Cola Foundation;

Μέσω της καινοτόμας αυτής πρωτοβουλίας τίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ζήτημα του Zero Waste στον κλάδο της Καφεστίασης & Φιλοξενίας (HoReCa) με στόχο τη στροφή των επιχειρήσεων αυτών προς τη Μηδενική Παραγωγή Απορριμμάτων. Πλησιάζοντας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας Zero Waste Horeca Hub, περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε αυτή και καθημερινά ο αριθμός μεγαλώνει, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για αυτή την προσπάθεια.

Πηγή της αισιοδοξίας μας είναι όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων HoReCa που εγγράφονται, αλλά και η έμπρακτη ενεργοποίησή τους προς την πορεία του Zero Waste, επιτυγχάνοντας σημαντικά ποσοστά πρόληψης/ανακύκλωσης/κομποστοποίησης (% Zero Waste), έτσι όπως καταγράφονται μέσα στην πλατφόρμα, ως αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης που επιτυγχάνεται. Το ποσοστό Zero Waste όλων των επιχειρήσεων της πλατφόρμας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 54% και άρα μόνο το 46% των συνολικών απορριμμάτων τους καταλήγουν ως σύμμεικτα προς τους Δήμους τους. Αναφερόμαστε, δηλαδή, σε ένα ποσοστό Zero Waste 11-12 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό Zero Waste των HoReCa της Ελλάδος, που ανέρχεται σε λιγότερο από 5%.

Μέχρι σήμερα, και μετά από τις πρώτες 53 Zero Waste Διακρίσεις, πόσο ικανοποιημένος είστε για τις επιδόσεις των επιχειρήσεων της πλατφόρμας;

Ο μέσος όρος των ποσοστών Zero Waste που πέτυχαν οι 53 διακριθείσες επιχειρήσεις ήταν περίπου 63%, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, που ήταν 54%. Κατά τα δύο όμως αυτά ποσοστά είναι εντυπωσιακά και, όπως αναφέρθηκε, πολύ μεγαλύτερα από το αντίστοιχο ποσοστό των HoReCa της Ελλάδος, που δεν ξεπερνά το 5%.

Άρα, είμαστε όχι μόνο ικανοποιημένοι, αλλά και περήφανοι γι’ αυτά τα αποτελέσματα και για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τα HoReCa. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη προς το Zero Waste, και πλέον το θέλουν, το αγαπούν και πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν δεσμευμένοι σε αυτό ανεξάρτητα από την πλατφόρμα. Αυτή η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι και το μεγάλο όφελος της πλατφόρμας.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των επιχειρήσεων HoReCa σχετικά με τους στόχους του Zero Waste;

Οι επιχειρήσεις στέκονται ιδιαίτερα θετικά προς την ιδέα του Zero Waste. Μέσα από την πλατφόρμα ενημερώνονται για τα οφέλη μίας τέτοιας πορείας, όπως τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, τον θετικό αντίκτυπο σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μεταξύ των ωφελειών είναι και η μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω ενεργειών και πρωτοβουλιών πρόληψης ή μετά την εφαρμογή του «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ) στους Δήμους, καθώς τα υψηλά ποσοστά μείωσης των σύμμεικτων απορριμμάτων θα έχουν και οικονομική θετική επίδραση.

Οι επιχειρήσεις HoReCa, που συμμετέχουν εντελώς δωρεάν στην πλατφόρμα, ενημερώνονται, εκπαιδεύονται και τελικά επιβραβεύονται για την υιοθέτηση πρακτικών Πρόληψης, Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης. Η επιβράβευση μπορεί να είναι μία Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη Zero Waste Διάκριση, που δείχνει έμπρακτα την υπευθυνότητά τους.

Βρείτε τις επιχειρήσεις του 1ου Δικτύου Zero Waste HoReCa στην περιοχή σας:

Έχουμε ενδείξεις ότι μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Zero Waste Future μπορούν οι επιχειρήσεις Horeca να συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανακύκλωση;

Όπως αναφέρθηκε, ο μέσος όρος ανακύκλωσης στα HoReCa της χώρας μας είναι λιγότερο από 5% και αντιστοιχεί περίπου σε 0,75 τόνους ετησίως ανάκτησης/ανακύκλωσης. Η εικόνα αυτή ανατρέπεται ριζικά στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πλατφόρμα, που έχοντας επιτύχει μέσο όρο ανακύκλωσης 54% σημαίνει ότι κάθε HoReCa, ανάλογα με την κατηγορία του, μπορεί να σημειώσει πρόληψη, ανακύκλωση ή κομποστοποίηση υλικών ύψους από μερικούς έως και δεκάδες τόνους ετησίως.

Σήμερα, συμμετέχουν περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα. Στο μέλλον ο αριθμός αυτός μπορεί να προσεγγίσει τις 10.000. Ας φανταστούμε λοιπόν ότι και εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον τόνοι υλικών μπορούν να ανακυκλωθούν και να αυξήσουν τους εθνικούς στόχους, με αντίστοιχη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, αλλά και με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για επιχειρήσεις και Δήμους

Πρόσφατα, υπήρξε μία συνεργασία μεταξύ Ψηφιακής Πλατφόρμας Zero Waste Horeca Hub και Δήμου Πεντέλης. Πώς προέκυψε αυτό;

Ο Δήμος Πεντέλης είναι ένας εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος Δήμος σε περιβαλλοντικά θέματα και έχει θέσει ως στόχο το 2030 να είναι μια ουδέτερη κλιματικά πόλη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η συμμετοχή των HoReCa του Δήμου εντάσσεται στην πολιτική για δραστική μείωση των απορριμμάτων και αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος διαχείρισης του Δήμου, αλλά και προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις για τη μελλοντική εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετάω».

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του περιβάλλοντος και την προστασία του;

Η μόνη ορατή και ρεαλιστική επιλογή για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι διευρυμένες συνεργασίες. Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας Zero Waste Horeca Hub, αλλά και άλλων προσπαθειών σε συλλογικό επίπεδο, μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι, υπό την προϋπόθεση ότι και σε επίπεδο κρατών πρέπει να υπάρχει έμπρακτη θέληση για αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων. Είναι αναγκαία λοιπόν η συνεργασία κοινωνίας, φορέων, επιστήμης και πολιτείας. Αν παραμένουμε αδρανείς, οδηγούμαστε στην απαισιοδοξία. Αισιόδοξοι γινόμαστε από την πράξη και τη συμμετοχή.

The post Οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας (HoReCa) στον δρόμο του Zero Waste appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα